►Top 10 'Gulste gevers van Nederland op sociaal gebied'

Het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken publiceerde deze zomer haar tweede editie van een Top 10 'Gulste gevers van Nederland op sociaal gebied'. Wie waren dat dit jaar? Wie zijn de nieuwkomers? Uit de verantwoording bleek wel hoe lastig het is om zo'n ranglijst samen te stellen. Grootgevers plegen in de Nederlandse filantropie niet uit te blinken in transparantie. Maatschappelijke vrijgevigheid geschiedt hier doorgaans in oorverdovende stilte. Dat laatste is onderwerp van en inspiratie voor een nieuw initiatief dat De Dikke Blauwe op de vierde dinsdag van september nationaal lanceerde: De Blauwe Belofte.
En u wilde natuurlijk weten wie die 10 gevers waren? Op nummer 1: de familie Van Vliet (Adessium Foundation). Voor de overige gevers:
♦Hele artikel lezen: Klik hier

►Genadeklap dreigt voor gehandicaptenorganisatie ANGO

Zat iedereen nu te slapen? De Dikke Blauwe bracht als eerste het nieuws: ‘De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) stevent af op een groot financieel debācle.’ De zaken leken in een stroomversnelling te komen toen Ango haar CBF-Keur verloor. De gehandicaptenorganisatie stond al onder verscherpt toezicht van het CBF nadat Ango in 2015 in financiële problemen was gekomen. Deze zouden mede veroorzaakt zijn door malversaties van een voormalig bestuurslid, waarover ook aangifte was gedaan. Het nieuwe interim-bestuur kreeg de zaak uiteindelijk niet meer op de rails en niet lang erna werd ANGO in relatieve stilte failliet verklaard. Verbijstering alom…
♦Hele artikel lezen? Klik hier
♦Artikel over het uiteindelijke faillissement lezen? Klik hier

►Nog maar één Alzheimer-club! En waarom dat goed nieuws is

Het samengaan van goede doelen is bepaald geen dagelijkse kost in het Land van Goed Doen. Toch is dat wat Alzheimer Nederland en Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek vanaf 1 april hebben gedaan. De Dikke Blauwe sprak aan de vooravond van dit opmerkelijke feit uitgebreid met de twee hoofdrolspelers: Gea Broekema en Marc Petit. Hoe verliep dit proces? Wat waren de succesfactoren? En wat kunnen collega-bestuurders leren van deze uitermate boeiende reis? Lees de kroniek van een aangekondigd huwelijk: een casus 'uit het boekje' over bestuurlijke moed, leiderschap en een bewonderenswaardige focus op de inhoud.
♦Hele artikel lezen? Klik hier

►Linda: nee hè, niet weer die strijkstok!

Wat waren ze boos, de fans van nationale tv-knuffel Linda de Mol. De hoofdredactie had er weinig boodschap aan. LINDA.Foundation adverteerde namelijk met radiospots op 100% NL, Radio 538, Slam!, Radio 10, Veronica en Sky Radio. En initiatiefnemer Linda de Mol garandeerde in die spots dat er niet één cent aan de strijkstok blijft hangen... ‘Daar gaan we weer’, schreef De Dikke Blauwe. In de donateurswerving begaf Linda zich namelijk op hetzelfde spekgladde ijs waarop Alpe d’HuZes nog niet zo lang geleden bijna z'n nek gebroken heeft. Het is de bekende mantra van bijna alle nieuwkomers op de charimarkt: 'wij gaan het, in tegenstelling tot al die andere goede doelen, nu eens héél anders doen!’ O ja?
♦Wilt u de redenering van de hoofdredactie lezen? Klik hier.

►De projectencarrousel: uitstappen uit die mallemolen graag

De zogenoemde projectencarrousel is een regelrecht onding. Voor de aanvragers was het al een repetitief, administratief drama met alle verkeerde prikkels. Maar nu worden steeds meer vermogensfondsen zich bewust van de negatieve effecten van financiering op projectbasis. De meeste geven voornamelijk geld aan kortlopende projecten en financieren dan ook nog maar een deel. Samenwerking met de andere fondsen uit het project is er meestal niet. De projectencarrousel kost niet alleen meer tijd, maar ook geld. Suzanne Kooij/Ars memorandi zocht uit om hoeveel geld het precies gaat en concludeert: organisatiefinanciering levert vele malen meer maatschappelijk effect op dan projectfinanciering.
♦Hele artikel lezen? Klik hier
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
2/2
gerelateerde items