RvT KNGF zinspeelt op demotie directeur Greve

17 maart 2017, 16:30
Ellen Greve: moet van RvT weg als directeur vanwege 'ernstig verontrustende geluiden' over haar functioneren. Welke geluiden dat zijn, blijft vooralsnog een raadsel.
Ellen Greve: moet van RvT weg als directeur vanwege 'ernstig verontrustende geluiden' over haar functioneren. Welke geluiden dat zijn, blijft vooralsnog een raadsel.
Wordt KNGF-directeur Ellen Greven nu wel of niet ontslagen door de Raad van Toezicht? Hierover is grote onduidelijkheid ontstaan naar aanleiding van vragen van dagblad de Telegraaf. Dat meldde gisteren in een bericht dat vandaag een besluit zou vallen over het ontslag, maar de RvT laat de krant weten dat besluitvorming op 17 maart ‘de arbeidsrechtelijke positie van mevrouw Greve niet aantast. Zij is in dienst bij KNGF Geleidehonden en dat zal zij ook na 17 maart aanstaande zijn.’

'Wegen scheiden zich'

Deze reactie van de RvT tegenover de Telegraaf leidt tot speculaties over de wijze waarop de raad af wil van haar directeur. In een brief aan de vrijwilligers liet RvT-voorzitter Mijntje Lückerath vorige week weten dat er al besloten is ‘dat de wegen van KNGF Geleidehonden en van Ellen Greve zich gaan scheiden.’ De reden hiervoor is volgens Lückerath: ‘Al sinds het voorjaar van 2016 zijn de raad van toezicht en Ellen Greve in gesprek over de wijze van aansturen van de organisatie en het leiderschap dat daarbij past. Daarop bereikten ons uit de organisatie steeds meer ernstig verontrustende geluiden en werd na uiterst zorgvuldige interne gesprekken geconstateerd dat directeur Ellen Greve geen draagvlak meer had bij het management team, de ondernemingsraad en een meerderheid van het personeel. In het belang van de continuïteit van de organisatie, heeft de raad van toezicht daarom besloten dat de wegen van KNGF Geleidehonden en van Ellen Greve zich gaan scheiden.’

Publiekelijk afstand

Lückerath en de RvT ontkennen in alle toonaarden dat de beslissing verband houdt met de publicitaire ophef die ontstond na toekenning van een bonus aan Greve voor bijzondere prestaties. De RvT nam al snel publiekelijk afstand van het toekennen van de bonus. Ook willen zij niet ingaan op de vraag van De Dikke Blauwe waarom het functioneren van Greve ter discussie werd gesteld kort nadat zij – ongevraagd – de bonus kreeg toegekend door de RvT. ‘Er is geen enkel stuk waaruit die kritiek op haar functioneren blijkt', zegt Greves advocaat Keuss daarover, tegenover de Telegraaf.

Druk opvoeren

De reactie van de RvT op het bericht in de Telegraaf van gisteren doet vermoeden dat de Raad een formeel ontslag, en dus een gang naar de kantonrechter, met weinig vertrouwen tegemoet ziet en Greve mogelijk eerst uit haar functie zal ontheffen om de druk op te voeren en een breuk te forceren. Gezien de recente uitlatingen van de RvT lijkt het ondenkbaar dat Greve als directeur kan aanblijven. Wordt vervolgd.

Lees het artikel waarin de affaire Greve wordt gereconstrueerd door De Dikke Blauwe: klik hier
Lees het artikel waarin de RvT zich uitlaat over de redenen voor het conflict met Greve: klik hier
Lees het artikel van de Telegraaf van gisteren: klik hier
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items