CBS: vrijwilligerswerk in 2023 terug op niveau van voor corona

23 april 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Zonder vrijwilligers zou Nederland tot stilstand komen. Bijna de helft (49) van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder liet in 2023 weten zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Volgens het CBS is het percentage vrijwilligers sterk toegenomen ten opzicht van de coronajaren. Toen deed gemiddeld 41% vrijwilligerswerk. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het statistiekbureau.
Onder alle leeftijdsgroepen nam het aandeel vrijwilligers in 2023 toe. Onder 65-plussers is het aandeel zelfs hoger dan in 2019. Vorig jaar deden vrijwilligers vaker incidenteel (nu en dan of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022. Het aandeel dat in 2023 regelmatig (wekelijks of maandelijks) vrijwilligerswerk deed lag iets lager dan in 2022. Gemiddeld besteedden mensen iets meer dan vier uur per week aan hun vrijwilligerswerk.
De meeste vrijwilligers treffen we aan bij sportverenigingen. Vrijwilligers in de verzorging of gezondheidszorg zijn het meest actief. Jongere vrijwilligers vinden een financiële vergoeding, een cadeau of attentie alsook een heldere taakomschrijving vaker van belang dan ouderen. De cijfers komen uit het jaarlijkse onderzoek Sociale samenhang en welzijn.