Soundbites 2011

14 december 2011
Nieuws | | Filantropie


Wilt u het complete 'Filantropisch Jaaroverzicht 2011'  lezen? Word dan FM-abonnee, dan sturen wij u het gedrukte magazine toe. FM-abonnees ontvangen het magazine automatisch kosteloos in de laatste week van december.


(wetenschapper dr. René Bekkers in het boekje 'Donateursvertrouwen') 

"De filantropische sector heeft intern wel gewerkt aan een gedragscode over salarissen, maar heeft verzuimd het publiek hierover te informeren. Mede daardoor heeft de sector het tij in de publieke opinie op dit moment tegen."


(Child@Venture-directeur Jamy Goewie in haar column over het - vermeende - gebrek aan topvrouwen in de besturen en directies van charitatieve organisaties) 

"Ik zie mezelf niet als een vrouw in de sector, maar als een vernieuwer in de sector. "


(de Britse premier David Cameron) 

"De Big Society is mijn politieke missie. Ik zal er iedere dag voor vechten, want the big society is here to stay."


(filantropieprof Theo Schuyt in BN De Stem over de noodzaak voor serviceclubs om te herpositioneren) 

"Serviceclubs moeten niet geheimzinnig doen over hun goede werk. Dan bereik je denk ik ook meer jongeren."


(Jordan van Bergen vangeefgratis.nl stelt in Vakblad Fondsenwerving dat goede doelen helemaal geen gebruik zouden moeten maken van sms-doneren) 

"Omdat telecomaanbieders nu eenmaal veel te commercieel zijn, waardoor er veel te weinig bij het goede doel terechtkomt. Zoiets kun je de gevers niet uitleggen."


(fiscaal expert en FM-columnist mr. Ineke Koele in Fiscaal Tijdschrift Vermogen) 

"Het is omwille van de essentiele pluraliteit van een democratische samenleving, dat een overheid zich dient te onthouden van belastingheffing van filantropische geldstromen."


(fondsenwervingsconsultant Fons van Rooij in het Nederlands Dagblad over de noodzaak tot dialoog met de achterban) 

"Veel organisaties zitten in een kramp. Ze willen niet dat iemand zich met hun werk bemoeit."


(Geven in Nederland 2011 in een eerste kwantitatieve verkenning naar het geefgedrag van welgestelde 'grootgevers' in vergelijking met gemiddelde Nederlandse huishoudens) 

"Vermogende Nederlanders kiezen er vaker voor om aan niet traditionele goede doelen in Nederland te geven."


(Tonika Hirdman van Fondation de Luxembourg tijdens het congres Private Banker in Luxemburg over het filantropisch kapitaal dat de nieuwe generatie vermogende entrepreneurs beschikbaar heeft) 

"Er komt meer. Er liggen miljarden te wachten."


(Ruud van de Ven van Kempen Capital Management over de verschuiving van beleggingsadvies naar vermogensbeheer, waarbij de grotere organisaties kiezen voor fiduciair beheer in het Financieele Dagblad) 

"Er is een toenemende roep om good governance binnen de sector. Dat de penningmeester het beleggingsbeleid uitvoert en controleert, is niet meer van deze tijd."


(Renee Steenbergen, auteur van ‘De nieuwe mecenas' tijdens hoorzitting Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen afgelopen maandag) 

"Het mecenaat is geen pinautomaat."


(Yvon de Reuver, ex-medewerker Cordaid, op Trouw.nl) 

"Vraag eens op een andere manier om hulp voor Afrika. Volg bijvoorbeeld een gezin dat nu hulp krijgt. Laat zien hoe ze verder gaan na de hongersnood, hoe ze hun leven weer opbouwen en hoe ze zich voorbereiden op een volgende hongersnood. Laat zien waarom dat niet altijd genoeg is, en waarom soms toch hulp van buitenaf nodig is."


(Fons van Rooij na zijn vertrek bij WWAV in Vakblad Fondsenwerving) 

"Een van mijn zorgen is dat de meeste grote organisaties zich te weinig lijken te bekommeren om wat er in hun achterban leeft. Waarom geven mensen geld voor dit onderwerp en hoe kijken ze tegen onze organisatie aan? Basale vragen zijn het, maar je moet wel de antwoorden kennen."