Zij staat in DDB100: Nienke Venema (Democratie en Media)

Zij staat in DDB100: Nienke Venema (Democratie en Media).
Zij staat in DDB100: Nienke Venema (Democratie en Media).
24 november 2021

Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking van de lijst in het Dikke Blauwe Magazine dat in december op de mat valt, lichten we een tipje van de sluier. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
 
Onder leiding van Nienke Venema is Stichting Democratie en Media (SDM) van een club welwillende bestuurders uitgegroeid tot een professioneel instituut. In 2014 verliet Venema Humanity for Action om managing director te worden van SDM. Vanwege haar bijdrage en leiderschap behandelt de stichting nu niet alleen aanvragen, maar zoekt ook actief naar kandidaten voor een bijdrage uit de SDM-miljoenen. Daarnaast is de stichting volgens de jury van de DDB100 meer dan ooit gefocust op haar missie. SDM financiert onder meer biografieën, documentaires, lezingen, conferenties en podcasts, die bijdragen aan de kwaliteitsjournalistiek en democratie. Uit het juryrapport: ‘Venema gaat ‘schurende projecten’ niet uit de weg. SDM steunt zowel issues die ongemakkelijk zijn, zoals discriminatie en het Nederlandse koloniale verleden, als onderwerpen waarover regimes liever zwijgen, zoals uitsluiting van staatloze Koerden en Palestijnen en schending van de Turkse persvrijheid. Zeker in tijden van populisme is behoefte aan mensen die veel in beweging zetten om de kwaliteitsjournalistiek en de rechtsstaat te beschermen. De dynamische, gedreven Venema vervult die functie met verve.’

Stichting Democratie en Media
Stichting Democratie en Media (SDM) is de opvolger van Stichting Het Parool, dat in 1944 in het leven werd geroepen door de oprichters van de illegale verzetskrant Het Parool. Na de verzelfstandiging van het naoorlogse dagblad in 2003, ging de organisatie verder als Stichting Democratie en Media. SDM steunt onafhankelijke, kritische journalistiek en een sterke, integere democratische rechtsstaat. Het grootste deel van het eigen vermogen is geïnvesteerd in mediabedrijven, zoals DPG Media (De Volkskrant, Trouw, Het Algemeen Dagblad). Daarnaast steekt de stichting geld in uiteenlopende maatschappelijke en journalistieke projecten die bijdragen aan de missie.
 
Lees ook: ‘Marc van den Tweel nummer 1 van De Dikke Blauwe 100’
Lees ook: ‘Henk Smid nieuwe RvT-voorzitter World Animal Protection Nederland’