Marc van den Tweel nummer 1 van De Dikke Blauwe 100

Marc van den Tweel. Foto: Michèle Bergsma
Marc van den Tweel. Foto: Michèle Bergsma
4 november 2021

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.

Marc van den Tweel is dit jaar de aanvoerder van De Dikke Blauwe 100, de ranglijst van filantropie-influentials die jaarlijks wordt samengesteld door journalistiek platform voor filantropie De Dikke Blauwe. Van den Tweel is sinds medio 2021 algemeen directeur bij sportkoepel NOC*NSF. Daarvoor was hij algemeen directeur bij Natuurmonumenten en het Ronald McDonald Kinderfonds en Directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. De bekendmaking van De Dikke Blauwe 100 wordt op 18 november gevierd met een verdiepend programma en inspirerende sprekers en gasten in de Koningin Máxima Zaal van het KIT, Royal Tropical Institute in Amsterdam.
 
Het oordeel van de jury
 
De Dikke Blauwe 100 werd dit jaar samengesteld door voormalige DDB100-winnaars Adriana Esmeijer, Michael Rutgers (directeur Longfonds), Tom Oostrom (directeur Nierstichting) en Marjolein van Asdonck (hoofdredacteur DDB).
 
Uit het juryrapport:
‘’Toen Van den Tweel bij de natuurbeschermingsorganisatie vertrok zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem: ‘Marc laat Natuurmonumenten in topconditie achter na een indrukwekkende periode als algemeen directeur.’ Hoe fit de organisatie is blijkt uit harde feiten, zoals het ledental, dat dankzij hem sinds lange tijd weer steeg. Natuurmonumenten telt nu 760.000 leden en donateurs. 205.000 kinderen nemen deel aan jeugdprogramma OERRR. De ‘club’ straalt uit dat iedereen welkom is: Van den Tweel spande zich extra in voor het toegankelijk maken van de natuurgebieden voor mensen met een beperking. Onder zijn vleugels kreeg de Marker Wadden na vijf jaar plannen en bouwen letterlijk vorm. Door de aanleg van deze natuureilanden in het Markermeer (Flevoland) is Nederland een natuur- en vogelparadijs van maar liefst duizend hectare rijker. Bij zijn vertrek als algemeen directeur van Natuurmonumenten publiceerde Van den Tweel het boek ‘Uit Balans’ met daarin lessons learned van zijn ervaringen in de natuurbescherming.
 
Van den Tweel staat voor zijn idealen, maar heeft ook een sterke commerciële inslag, een erfenis van onder meer zijn werk als directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. De jury prijst de onbetwiste nummer 1 om de onuitputtelijke energie waarmee hij zich heeft ingespannen voor de filantropie. Daarbij is hij ‘marktgericht en missiegedreven’. Niet toevallig is dit ook de titel van zijn gebundelde columns die in 2021 in boekvorm bij Walburg Pers verschenen. Van den Tweel publiceert regelmatig over maatschappelijke ontwikkelingen en 'de marketing van idealen' in zijn prikkelende en veelgelezen columns Tweels Tweak in De Dikke Blauwe.
 
Zijn nieuwe werk wordt zeker geen walk in the park; het aantal stakeholders bij sportkoepel NOC*NSF is immers niet gering. Maar door zijn werkervaring in de minstens zo complexe goede doelen-wereld, zal hij het er vast uitstekend doen. Daarbij helpt het dat hij een verbinder is en visie heeft.’’
 
Civil Power 2021
 
De bekendmaking van De Dikke Blauwe 100 is op 18 november tijdens het live event Civil Power dat wordt georganiseerd door De Dikke Blauwe / Walburg Pers. Civil Power viert jaarlijks filantropische burgerkracht in de volle breedte. Het thema dit jaar luidt: De (bio)diversiteit van filantropische burgerkracht.
Sprekers deze middag zijn: Jeroen Dijsselbloem (voorzitter natuurmonumenten); Sander Schimmelpennick (journalist en columnist); Lindy van Vliet (directeur Kennis bij het KIT); Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu); Sara Kinsbergen (Radboud Universiteit); Ama Koranteng-Kumi (directeur Bloei & Groei); Jan van Berkel (voorzitter Goede Doelen Nederland) &  Michael Rutgers (directeur Longfonds).
 
Civil Power wordt ontwikkeld in samenwerking met: KIT Royal Tropical Institute, Goede Doelen Nederland & CBF, toezichthouder goede doelen
 
Voor meer informatie over het programma kijk hier:
https://www.dedikkeblauwe.nl/news/save-the-date-civil-power-2021
 
Kaarten kunnen besteld worden via:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-civil-power-2021-162443044519
 
In december verschijnt de Major Donor Editie van De Dikke Blauwe met daarin de volledige DDB100-ranglijst, alsmede een uitgebreid interview met Marc van den Tweel.