Toon alles (2)

Wel een gordel, maar geen vaccinatie...

26 november 2020, 06:00
Wel een gordel, maar geen vaccinatie...
Wel een gordel, maar geen vaccinatie...
In de wetenschap dat heel veel ziektes niet te voorkomen zijn, maar heel veel ook wel, vechten goeddoeners in het domein gezondheid al decennia actief onder de strijdkreet Voorkomen = Beter dan Genezen! Maar daar waar miljarden belastinggeld wordt uitgegeven aan genezen via steenrijke farmaceuten, kan de arme wereld van goeddoeners slechts enkele tientallen miljoenen vrijmaken om mensen te overtuigen gezonder te leven, te waarschuwen, gedrag te veranderen. Nu de verkiezingen in aantocht zijn is deze politiek principiële kwestie weer relevant: hadden vroegere kabinetten en kamers niet minstens 1 miljard per jaar vrij moeten maken voor preventie? Had dat niet een generatie minder tijd gekost om bijvoorbeeld schoolpleinen rookvrij te maken (Team Michael Rutgers van Longfonds en SGF: nog gefeliciteerd met dat succes). 
 
De oorzaak voor deze immense wanverhouding weten we wel: gezond moeten leven is niet leuk en dus geen thema dat politieke partijen keihard in hun programma durven te schrijven (miljarden meer naar genezen wel, dat bekt lekker). Als het misgaat en een welvaartsziekte slaat toe, dan kan iedereen dus terecht op hoge toon acute en intense zorg eisen. Die overheid & verzekeraars & werkgevers pakken de rekening wel op. Het zou mooi zijn als aan talkshowtafels eens stevig wordt gedebatteerd over een maximaal XX % van het bruto nationaal product voor de minister van gezondheid waarbij zij/hij minstens YY % daarvan vrij moet maken voor preventie en voorlichting. 
 
Afgelopen weken is preventie echter wel ineens een politiek en maatschappelijk  buzzwoord. De vaccins komen: de vrijheid lonkt! Preventief vaccineren hoeft echter niet van de grondwet dus de knokpartij tegen het virus vindt plaats met de armen op de rug. JA! ik wil wel de IC op. NEE! ik laat me niet inenten. Solidariteit is een mooi woord maar krijgt met zulk gedrag (niet gezond leven en/of niet laten inenten) een asociaal kleurtje. Welbeschouwd is het een wondertje dat de unanieme verplichting helmen en gordels te dragen ooit door de beide kamers is gekomen. Tip voor Lubach: ruil autogordels in voor coronaprikken want vrijwillig door een voorruit vliegen is tenminste niet besmettelijk. 
 
►Lees het interview met Michael Rutgers, de nieuwe nummer 1 van de influential-ranglijst DDB100: klik hier
►Bekijk de nieuwe ranglijst van filantropie-influentials, de DDB100: klik hier


Don Akkermans is hoofdredacteur a.i. van De Dikke Blauwe. Wilt u meer columns en commentaren van hem lezen? Klik hier.
Wilt u op deze column reageren? Klik hier
 
gerelateerde items