Idee: een brief van Jeroen Dijsselbloem voor Exxon Mobile...

14 mei 2020, 06:00
Idee: een brief van Jeroen Dijsselbloem voor Exxon Mobile...
Idee: een brief van Jeroen Dijsselbloem voor Exxon Mobile...
Groenmakers doen er goed aan 27 mei met vrolijk oranje te omcirkelen in hun agenda.
Op die woensdag gaat investeerder LGIM proberen CEO en chairman van Exxon Mobil, Darren Woods, van zijn stoel te lichten.
 
LGIM heeft een slordige 1,5 miljard aan Engelse staatsfondsen en pensioenen zitten in de met name fossiele exploitaties van ExxonMobil. Het is dus niet bepaald een activistisch aandeelhoudertje dat achter uit de zaal telkens hinderlijk naar de microfoon rent en Tuig! Tuig! briest tot een bewaker wordt ingezet.
De reden van Woods’ mogelijk nakende ontslag: hij is niet pro-actief bezig zijn miljardenbedrijf om te katten naar groene energieproducent.
 
Wat ooit begon als een veenbrand, wordt steeds meer op een uitslaande brand. Dankzij de activiteiten met bijbehorende bedelbrieven van zieners uit de jaren 70, vinden anno 2020 statige lobbybrieven hun weg naar het centrum van de macht. De egocentrische en harde wereld van financieel ingenieurs begint niet groene topmannen de laan uit te sturen. Voorwaar een fraai tipping point. Paul Polman, voormalig CEO en beroemd van zijn uitspraak dat hij het grootste goede doel van de wereld bestierde, schreef enkele weken geleden in zakenblad Fortune dat veel meer topbestuurders en topondernemers zich hard en helder uit moeten spreken over ESG (Environmental Social Governance). Opnieuw: er is echt iets aan de hand en goed voorbeeld doet goed volgen. Theo Schuyts Gouden Eeuw van de Filantropie wordt ook een Gouden Eeuw van de Alliantie (bedrijven met maatschappelijke organisaties).
 
Saillant: ons eigen ABP kiest ervoor te zwijgen in Texas. Terwijl het ook Nederlandse, veel kleinere PMT fonds wel mee doet met het weg stemmen van Woods. Misschien dat een lobbybrief van alle voorzitters van Nederlandse goede doelen in het natuur & milieudomein het APB kan overtuigen ook de rode kaart te trekken op 27 mei.
Het toeval wil dat Doede Doelen Nederland-lid Natuurmonumenten net een voorzitter aan boord heeft waar ze bij ABP vast nog wel de hoed voor afnemen: Jeroen Dijsselbloem.
Wilt u meer commentaren lezen van hoofdredacteur a.i. Don Akkermans? Klik hier
 
gerelateerde items