Filanthropium-lid Van Gendt krijgt belangrijke Europese prijs

10 april 2013, 08:27
Filanthropium-lid Van Gendt krijgt belangrijke Europese prijs
Filanthropium-lid Van Gendt krijgt belangrijke Europese prijs
EFC, de Europese koepel van charitatieve fondsen, heeft aan dr. Rien van Gendt de prestigieuze Compass Prize toegekend. Deze prijs wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend aan echte pioniers in de internationale filantropie en de Europese fondsensector. Van Gendt, onder andere voorzitter van de koepel van vermogensfondsen FIN en lid van Filanthropium, krijgt de prijs aan het einde van het jaarlijkse EFC-congres in Kopenhagen op 1 juni.

Het bestuur van EFC is buitengemeen lovend over de rol die Van Gendt gedurende zijn carrière in de filantropie heeft gespeeld. Met name zijn bijdragen op het gebied van maatschappelijke investeringen, internationale samenwerking, bestuur en toezicht, transparantie en verantwoording worden geroemd. Het EFC-bestuur prijst niet alleen Van Gendts leiderschap op de genoemde gebieden, maar ook zijn rol als coach en mentor voor collega’s in het internationale veld.

Sporen verdiend
Bestuurlijk verdiende Van Gendt al zijn sporen zowel binnen Nederland (o.a. FIN, Van Leer Group Foundation) als in Europees verband voor EFC en DAFNE (Donors and Foundations Networks in Europe). Van Gendt was een van de grondleggers van EFC ‘s Principles of Good Practice.

Complimenten
Emílio Rui Vilar, bestuurslid van Fundação Calouste Gulbenkian en voormalig EFC-voorzitter: ‘Dr. Gendts brede internationale perspectief laat zien welke rol fondsen nu en in de toekomst moeten spelen op het gebied van menselijke waardigheid en duurzame ontwikkeling.’ Lisa Jordan, directeur van de Bernard van Leer Foundation, is al even complimenteus: ‘Zijn warm menselijke benadering, gevoel voor humor en onvoorstelbaar grote ervaring in filantropie worden niet alleen gewaardeerd door de nieuwkomers in de sector, maar ook door de ‘filantropieveteranen’.’

'Trots en verheugd'

Vermogensfondskoepel FIN laat in een persbericht weten "trots en verheugd" te zijn met de toekenning van de Compass Prize aan haar voorzitter. "Een welverdiende, prachtige erkenning voor Van Gendts niet aflatende, visionaire en succesvolle inzet voor de filantropie in Nederland en in Europa", aldus FIN-vicevoorzitter Koeno Sluyterman Van Loo.

SBF

"In het kader van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) behartigt Van Gendt met verve de belangen van de sector en van de vermogensfondsen in het bijzonder. Daarnaast is hij een van de architecten van het 'Covenant Ruimte voor Geven' dat de sector sloot met de overheid. SBF-voorzitter Steven van Eijck: 'Authentiek, collegiaal en behept met een goed gevoel voor humor, zijn woorden die spontaan bij mij opkomen als ik denk aan de samenwerking met Rien van Gendt in zijn rol als vicevoorzitter van het SBF-bvestuur", aldus het FIN-persbericht.

Filanthropium

Hoofdredacteuren Edwin Venema en Charles Groenhuijsen: "Ook wij zijn blij te horen dat Van Gendt op deze wijze geeerd wordt en we zijn er trots op dat hij lid is van ons forum Filanthropium. Van Gendt is het schoolvoorbeeld van een echte civil society-leider en een maatschappelijk ondernemer die voortdurend probeert om zijn doelstellingen te verwezenlijken met vertegenwoordigers uit uit de andere maatschappelijke pilaren overheid en bedrijfsleven."
gerelateerde items