Ook VFI positief over contouren advies Commissie De Jong.

24 januari 2014, 07:59
Ook VFI positief over contouren advies Commissie De Jong.
Ook VFI positief over contouren advies Commissie De Jong.
Het is goed dat de overheid scherper toezicht gaat houden op alle goede-doelenorganisaties, die gebruik maken van belastingvoordelen. VFI, de brancheorganisatie van 130 erkende goede doelen in Nederland, juicht daarom het advies toe van de commissie De Jong aan staatssecretaris Teeven (veiligheid en justitie) om te komen tot één slagvaardige toezichthouder voor de sector”. Dit verklaarde branchevereniging VFI gisteren in een persbericht.

De VFI reageert hiermee op de aanbevelingen van Commissie De Jong, die op verzoek van staatssecretaris Teeven advies heeft uitgebracht over reikwijdte van en het beheer van het validatiestelsel (waaronder het toezicht op ANBI’s). Het rapport van de Commissie de Jong bleek voortijdig uitgelekt.

"Als wij rotte appels kunnen verwijderen uit de sector, is dat goed voor het vertrouwen van de mensen in goede doelen", aldus Jan-Jaap de Graeff, voorzitter van VFI. De Graeff herhaalde deze uitspraak donderdagavond tijdens een nieuwsuitzending van het Radio 1. "Het voorstel van de commissie goede doelen te registreren past eveneens in ons beleid om maximale transparantie van goede doelen te verzekeren", meent De Graeff. VFI is daar al jaren voorstander van en heeft onder meer initiatief genomen om regels te stellen voor directeurssalarissen, goed bestuur en openheid over inkomsten en uitgaven onder haar leden.

VFI stelt dat zelfregulering van de sector belangrijk is, maar ziet zeker ook een rol voor de overheid om donateurs en de erkende goede doelen te beschermen tegen misstanden in de sector. VFI wordt in het overleg met het kabinet vertegenwoordigd door de SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie).

Voor een reactie van de SBF op het rapport Cie. De Jong: klik hier.

Wat is het “validatiestelsel” en welke rol speelt de Commissie de Jong hierin? Klik hier.

Rapport Commissie De Jong ligt op straat: klik hier.

 
gerelateerde items