Toon alles (2)
Edwin Venema

Uw scriptie ging al over de onzichtbare hand van de koopman en de dominee. Maar die dominee-koopmancombi blijft voor veel mensen toch lastig. We kunnen Van Zwieten niet goed indelen. Dat is erg ongemakkelijk. 
 
RvZ: ‘Ik heb een studentenbedrijf gehad en ik ben er trots op dat ik er flink geld mee heb verdiend; trots dat ik een Tesla kan rijden als dominee. Maar we willen graag zwart-witdenken: geld is slijk der aarde. Is fout, aards vies, taboe. Maar als geld een middel is, dan is het ook een middel dat waarde uitdrukt, en dan moet je het gesprek aangaan: wat is iets waard? Wat ik heel belangrijk vind is dat ik tegen de elitejongens zeg: rituelen voor huwelijk en begrafenis? Wat is dat je waard ten opzichte van jouw professionele tarief? Of jij die musici laat spelen voor een habbekrats op jouw fuifje… wat is dat nou eigenlijk waard tegenover jouw adviseurschapje?
Tussen The Wolf of Wallstreet en Moeder Theresa is er een grijs gebied dat noodt tot koorddansen. Zoals Gerrit Komrij zegt: 
 
Zolang ik mijn gehate ik maar kén
En in de gaten houd ben ik niet bang.
Elk uur van lauwheid is een uur te lang. 
 
(uit: De Demon)

 
Ruben van Zwieten
Ruben van Zwieten (Ermelo, 15 juni 1983) studeerde theologie en rechten aan de Universiteit van Leiden. Nog tijdens zijn studie richtte hij de High Potential Academy op, een uitzend- en recruitmentbureau voor studenten en young professionals. Zijn bedrijf groeide uit tot een bedrijf voor jong talent voor banken en financiële instellingen. In 2007 volgde hij de predikantsopleiding van de Protestantse Kerk in Nederland. Een jaar later lanceerde hij met collega-predikant Ad van Nieuwpoort het project Zingeving op de Zuidas. Vandaaruit werd in 2013 in Amsterdam het ontmoetingscentrum De Nieuwe Poort op de Zuidas, inclusief restaurant, bar, vergaderzalen en kunstpodium gelanceerd. Inmiddels is er ook een ontmoetingshuis in het Groot Handelsgebouw van Rotterdam en in Valencia (El Nueovo Puerto). Met zijn projecten en beschouwingen trekt Van Zwieten regelmatig de aandacht van de media. Mede daardoor won hij in 2013 de prijs Theoloog des Vaderlands. In datzelfde jaar verscheen van de hand van Van Zwieten en Van Nieuwpoort het boek Bijbel op de Zuidas, dat gaat over hun ervaringen. Recent verscheen Elite gezocht, dat hij schreef samen met Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck en werd Van Zwieten benoemd tot Young European Leader Klas 2019 in Brussel. Hij is lid van het bestuur van het VUmc Fonds, lid van het ADORE-bestuur van het alzheimer- en kankercentrum AUMC, voormalig lid van de Monitoring Commissie Code Banken, voormalig adviseur van het bestuur van De Goldschmeding Foundation en voorzitter van 75 Jaar Bevrijding van Europa in Normandië 2019. Ruben van Zwieten stond in De Dikke Blauwe 100 van filantropie-influentials van 2017 op plek 77. 
 
Elite Gezocht
‘Elite Gezocht’ door Ruben van Zwieten en Sander Schimmelpenninck verscheen in maart 2019, een uitgave van Prometheus.
ISBN 978 90 446 40151 
 


 
De Blauwe Belofte
Informatie over De Blauwe Belofte, de ‘Polderpledge’ van opinieplatform De Dikke Blauwe, vindt u op: www.deblauwebelofte.nl.
 
Auteur Edwin Venema schreef dit interview in opdracht van Stichting Lenthe. Venema was meer dan tien jaar hoofdredacteur van De Dikke Blauwe, waarvan deels samen met Charles Groenhuijsen. Hij is tegenwoordig zelfstandig ondernemer vanuit zijn redactiebureau De Kopijmeester.
Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van De Dikke Blauwe.


Word DDB Lid
Nog geen lid? Meldt u dan nu aan!

Naast toegang tot alle online content ontvangt u vier keer per jaar het full colour magazine en alle edities van het DDB Journaal Klik hier en meldt u aan.

Al lid? Klik dan hier om in te loggen.
gerelateerde items