Toon alles (1)

Donkere December Denk Dagen: ideaal voor mindstretchers!

10 december 2020, 06:00
Donkere December Denk Dagen: ideaal voor mindstretchers!
Donkere December Denk Dagen: ideaal voor mindstretchers!
Een gelukkig Kerstfeest en vrede op aarde, wie wil dat niet? Omdat dit 2020 jaar oude evenement vergezeld gaat van lekker eten en fijne wijnen (corona of niet) mobiliseert het zelfs meer mensen dan een WK Voetbal met Oranje in de halve finale. Maar hoe bereik je vrede? Hoe breng je wereldwijd welvaart voor mens en dier en natuur? 
 
Bij vragen over het uitvoeren van idealen geldt de dure plicht tot dialoog en debat. Daar wordt namelijk zeer, zeer verschillend over gedacht. Dus moet je met je diepgewortelde overtuiging uit je eigen filters en bubbels en frames stappen. De Amerikaan Ralph Waldo Emerson zei ooit ‘Man's mind, stretched to a new idea, never goes back to its original dimension’.
Als u het hartgrondig oneens bent met hoe Thierry Baudet de wereld wil verbeteren, dan zou Emerson u oproepen juist hem virtueel uit te nodigen bij uw december-diners. Zelfs de rol van zijn zegsman te spelen. Uw tafelgesprekken worden er echt anders (beter?) en in ieder geval boeiender van dan wanneer iedereen elkaar comfortabel bevestigt. 
December is de mooiste maand om zo vrij te filosoferen. Om eens diep in de geest te kruipen van mensen aan de andere kant van uw spectrum. U bent als bestuurder of andere goeddoener voorvechter van solidariteit tot elke prijs? Bedenk dan eens dat u libertijn bent en breng hun gedachtegoed op tafel (solidariteit is asociaal want maakt mensen afhankelijk van anderen). Of bouw bij het nagerecht een betoog op om voor zwarte piet te stemmen (zit racisme alleen in intentie en niet in uiterlijk vertoon?). Enfin, u weet zelf vast meer en betere achterkant-van-het-gelijk stellingen te bedenken.
 
De Dikke Blauwe is gek op zulke mindstretchers; stimuleert graag de dialoog en waar nodig het debat. Schuren mag. Ook al nemen we in deze laatste editie van het jaar na bijna 500 (!) columns wel afscheid van onze huis-schuurder par excellence, de onovertroffen ir. Han Schuringa jr. Driewerf DANK ingenieur voor alle hiklach- en stuipmomenten. Nieuwe columnisten en andere opiniemakers nemen zijn plaats in. Misschien u wel? Verse schrijvers (of filmers) zijn altijd welkom…
 
Het team van De Dikke Blauwe gaat - zoals elk jaar - op Kerstvakantie. Dit is de laatste editie van 2020. Op dondermorgen 21 januari om 7.30 uur verschijnt het eerste DDB Journaal van het nieuwe jaar. Vanuit het nieuwe uitgeefhuis Walburg Filantropie en onder de regie van de nieuwe hoofdredacteur Marjolein van Aschdonk. Het voltallige Dikke Blauwe Gezelschap wenst haar groeiende groep lezen en lezers en partners en u in het bijzonder vanaf deze plaats vurrukkullukke (vrij naar Remco Campert) decemberdagen!

Don Akkermans
 was hoofdredacteur a.i. van De Dikke Blauwe. Sinds kort heeft hij zijn taken overdragen aan Marjolein van Asdonck.
Wilt u meer columns en commentaren van Don Akkermans lezen? Klik hier.
Wilt u op deze column reageren? Klik hier
 
Hebt u de nieuwe ranglijst DDB100 al bekeken? Misschien staat u er wel in .... klik hier
gerelateerde items