Toon alles (1)

8. De Filantrexit komt eraan!
De giftenaftrek dreigt niet voor het eerst te sneuvelen in de Excel-sheets van het ministerie van Financiën, terwijl dat dossier daar volgens vrijwel alle weldenkende burgers helemaal niet thuishoort. 'Giftenaftrek? Reine Chefsache!' kopten wij al eerder dit jaar en DDB-Expert Ineke Koele hield voor de zoveelste keer haar Filippica met deze boodschap: de overheid dient een pluriforme democratie door haar burgers te faciliteren bij goed doen en fiscaliteit niet te zien als een 'kostenpost'.
DDB100-winnaar Joop van den Ende had er minder woorden voor nodig om het gedraaikont van de overheid te typeren: 'Onvoorstelbaar dom en kortzichtig.' 
Ook het afgelopen jaar heeft laten zien dat samenwerking met 'Den Haag' een lastig ding blijft. Filantropie leeft vooral bij een handvol ambtenaren in Den Haag die er vanuit convenant en validatiestelsel mee te maken hebben. In de politiek is het een non-issue. Filantropieprof Theo Schuyt scande even snel de verkiezingsprogramma's op voor de hand liggende termen als 'privaat initiatief' en 'filantropie'. De uitkomst laat zich raden. De tot participatie uitgenodigde, maatschappelijk geëngageerde burger mag het van overheid en politiek lekker helemaal zelf uitzoeken. En dat is misschien maar goed ook. Het gehengel naar aandacht en erkenning (!) op het Binnenhof van branchekoepels doet eerder denken aan een bedremmelde pachtboer die bij de landeigenaar belet komt vragen, dan aan een zelfbewuste sector die de overheid ziet als dienaar van haar maatschappelijk vermogen. Niet omgekeerd.
Het particulier initiatief speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het realiseren van maatschappelijke doelen in ons land. Daar hebben we de overheid helemaal niet voor nodig. Sterker nog: dat burgerinitiatief is ontstaan omdat de overheid het niet nodig vond iets te doen.
De hoofdredactie van De Dikke Blauwe nodigt de sector uit om zich voor te bereiden op een totale Filantrexit. Het Land van Goed Doen gaat weer uit volle overtuiging solo. Uiteraard zullen we over 'legal & tax' nog wat moeten onderhandelen, maar voor het overige laten we de Haagse windvaantjes lekker in de wind wapperen.
Laten we onze autonomie dus koesteren, onze zaakjes zelf goed regelen en onze aandoenlijke hoop op beantwoording van onze liefde door de overheid inruilen voor een verstandshuwelijk. It's over honey!
Wat we absoluut niet moeten opgeven: ons geloof in eigen kracht.
In een getrumpeerde wereld is iedereen meer dan ooit op zoek naar houvast, een overkoepelend idee, leiderschap, de menselijke maat. Op zoek naar dialoog en het vermogen naar elkaar te luisteren. Op zoek naar verbinding en vertrouwen in de kracht van een pluriforme samenleving. Dixit De Dikke Blauwe.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
4/4
gerelateerde items