Crisis? Let op de nieuwe major donors!

Crisis? Let op de nieuwe major donors!
Crisis? Let op de nieuwe major donors!
9 april 2020
Opinie | | Filantropen

De CEO van Boooking.com, rijkaard Glenn Fogel, riep enkele weken geleden nog ‘Ik ben de Kerstman niet!’ toen hem werd gevraagd naar zelf minder verdienen en klanten compenseren vanwege de Corona Cash Crisis. Het tij keert. Vorige week riep voormalig Civil Power-moderator en journalist Jeroen Smit bij Evan Jinek zeer bevlogen op tot minder hufterig gedrag van zonnekoningen zoals de eigenaren van ACTION en HEMA. Die houden eerst hun eigen bankrekening in de gaten en gaan dan eens nadenken over medewerkers en klanten (if at all).
 
Het goede geefnieuws: eigenaren van familiebedrijven en (super)rijken die - concreet of virtueel - de Giving Pledge onderschrijven stappen steeds meer in de schijnwerpers. Een uurtje vergaderen over hoe in te pluggen op deze nieuwe en concrete kasstromen tussen gevers en vragers lijkt wijs. Hieronder geef ik u een mini-selectie uit het buitenland ter inspiratie. Zou mooi zijn als in ons lans een publiek platform onstaat, een soort schenk-monitor. Want goed voorbeeld doet goed volgen. Iets voor René Bekkers en zijn team als ze volgende week de online presentatie rond Geven in Nederland 2020 onder de wielen hebben en het gaan hebben over ‘filantropie & corona’?
 
Mijn voorspelling: Geven in Nederland 2022 gaat een stevige en structurele opleving laten zien van individueel geefgedrag van de QUOTE 50.000 en van bedrijfsfondsen en (corporate) foundations….
 
Mijn lijstje met nieuwe grootgevers:
 
*
CocaCola haalt 120 miljoen euro weg van haar marketingbudget en schenkt dat bedrag aan ‘corona charity’
*
Jack Dorsey, CEO van Twitter, stort 1 miljard (28% van zijn vermogen) in de Start Small Foundation die dat geld weer gaat weggeven
*
Durfinvesteerder KKR stopt met betalen van haar management en geeft 50 miljoen een en nieuw wereldwijd actief hulpfonds voor verzorgers en kleine social entrepreneurs
*
De Getty Trust Foundation maakt 10 miljoen vrij ‘’to fight the virus’’
*
Warhol Foundation: 1.6 miljoen charity cash
*
Anonieme gift van 250K aan goed doel dat actief is in preventie en bedwingen van de uitbraak
*
Dit at random lijstje is louter symbolisch bedoeld;  het had minstens 100 keer langer kunnen zijn …
Wilt u meer bijdragen lezen van DDB-hoofdredacteur a.i. Don Akkermans? Klik hier.