Nergensland
En nu ligt er een boekje in de winkel van voormalig GroenLinks-aanvoerder Femke Halsema. Het heet ‘Nergensland’ en Halsema vertelt onder meer over haar reizen die ze maakte als voorzitter van Stichting Vluchteling. Binnen enkele jaren bezocht ze tal van grote vluchtelingenkampen in oorlogsgebieden: in Oost- en West-Afrika en in en rond Syrië, waaronder Al Za’atari. Ook Halsema werd diep geraakt door de volstrekte uitzichtloosheid in al die plaatsen en ook zij concludeerde dat het een heel stuk beter kan. Ja, ook Femke Halsema kwam op het idee dat we plaatsen als Al Za’atari om zouden moeten bouwen tot steden. En wanneer dat al een brug te ver zou zijn: we zouden samen met vluchtelingen na moeten denken over de inrichting van publieke ruimten in die kampen, of de oprichting van coöperatieve bedrijven en universiteiten, fysiek maar ook virtueel. En omdat Femke Halsema meer is dan een intellectueel en een toeschouwer, omdat Halsema daadkracht heeft en lef, daarom besloot ze alvast de eerste stappen te zetten.
 
En nu is er dan een project, ‘Project Zatopia’ (een samentrekking van Za’atari en Utopia) met als doel vluchtelingen de vrijheid te geven hun leven weer op te pakken, ook al is het dan in ‘Nergensland’ zoals de Jordaanse woestijn of de Oegandese jungle. Vooralsnog is Zatopia een denkbeeldige stad, maar in haar dromen ziet Halsema hem al aardig voor zich. Het beheer is in handen van de internationale gemeenschap én van de vluchtelingen die er wonen. In Zatopia wordt gestudeerd. Harvard, Oxford, Parijs en Amsterdam streamen hun colleges naar de collegezalen. De vluchtelingen bouwen aan hun eigen economie en op een bedrijventerrein opent een Amerikaanse technologiereus een nieuwe campus. Er zijn moestuinen en een olijvenboomgaard. Er is persvrijheid, democratie en een eigen politieapparaat, getraind door de Verenigde Naties. Iedereen die officieel is toegelaten tot de stad krijgt een klein basisloon, een eenvoudige wooncontainer en een lap grond. Vouchers geven toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Na een jaar vervalt het basisloon, behalve bij ziekte en ouderdom. Elke bewoner verdient vervolgens zijn eigen inkomen en betaalt belasting.
 
Zover is het natuurlijk nog lang niet. De afstand tussen droom en daad is immens. Maar elke lange wandeling begint nu eenmaal met een eerste stap. Daarom schreef Halsema een projectplan. Daarin staat dat ze éérst op zoek moeten gaan naar internationale politieke, wetenschappelijk en maatschappelijke steun voor het idee van vluchtelingensteden. Pas wanneer mensen met invloed en macht zich achter het idee scharen, maakt het kans van slagen.

Deze eerste fase is cruciaal. Wat telt is dat de verlamming moet worden doorbroken. We bevinden ons in een patstelling waarin we alsmaar minder vluchtelingen in Europa willen toelaten, maar waarin we de huidige vorm van opvang inacceptabel beginnen te vinden. Creatieve oplossingen als Zatopia zijn een uitweg uit die patstelling en Femke Halsema is vastbesloten die lange wandeling af leggen. En ja, omdat niets in beweging komt zonder geld, zijn filantropen van harte uitgenodigd met haar contact op te nemen: info@zatopia.org
 
⇒Volgende week (26 oktober) verschijnt er i.v.m. een kort herfstreces geen DDB Journaal. Wel zijn er DDB Daily's: nieuwsoverzichten die dagelijks rond 12.00 uur verschijnen. Wilt u voortaan ook DDB Daily in uw mailbox ontvangen? Meld u aan voor een kosteloos abonnement: klik hier.
2/2
gerelateerde items