Meijs: maak werknemersvrijwilligerswerk fiscaal aftrekbaar

30 mei 2007
Nieuws | | Tax & Legal

Het komt steeds vaker voor: bedrijven die werknemers onder werktijd vrijwilligerswerk laten verrichten voor goede- en maatschappelijke doelen. Fortis is hiervan een prominent voorbeeld. Hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs vindt het tijd worden dat de overheid hier op inspeelt door werknemersvrijwilligerswerk fiscaal aftrekbaar te maken.


Meijs (Erasmus Universiteit) doet zijn uitspraken in het blad People Planet Profit. Hij stelt dat het mogelijk moet zijn om een deel van de verloren werkuren als gift in mindering te brengen op de belastingaangifte van de onderneming. "Als het binnen de werkuren valt, zou het goed zijn wanneer deze bijdrage aan de maatschappij declarabel zou worden. Ik denk dat er een enorme boost komt als bedrijven de gederfde inkomsten kunnen opgeven als gift. Wanneer de fiscus accepteert dat een percentage van de uren fiscaal aftrekbaar is, zul je zien dat het allemaal veel makkelijker gaat."



De hoogleraar vrijwilligerswerk denkt dat de regeling verder zou kunnen gaan dan de geschonken uren alleen. "Het kan ook tastbare zaken betreffen," zegt Meijs. "In de Verenigde Staten geven bedrijven teveel ingekocht voedsel aan de voedselbanken. Je kunt ook bedrijfsmiddelen waar vrijwilligersorganisatie behoefte aan hebben op fiscaal aantrekkelijke wijze schenken."