Last minute kiezen? NOV geeft verkiezingstips voor vrijwilligersorganisaties

16 maart 2021
Nieuws | | Politiek en overheid

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft op haar website een overzicht geplaatst van wat er in de partijprogramma’s terug te vinden is over vrijwilligerswerk. Met 37 partijen op de kieslijst is het voor vrijwilligersorganisaties handig om in één oogopslag te kunnen zien op welke partij je wel of niet moet stemmen als je hart uitgaat naar vrijwillige inzet. Mark Molenaar, netwerkondersteuner en communicatieadviseur NOV, legde de partijprogramma’s langs de vrijwilligersmeetlat en maakte een selectie van relevante onderwerpen.

Rol van de overheid

In een eerder gepubliceerd artikel van de NOV ging Molenaar al in op de rol die de overheid zou kunnen spelen bij het organiseren van vrijwillige energie en het belang daarvan. Aanleiding daarvoor was de toegenomen zichtbare solidariteit aan het begin van de coronacrisis. Molenaar: ‘Het effectief organiseren van vrijwillige energie vraagt ondersteuning en coördinatie. En dus ook de investering, bijdrage en beleid van de overheid. Het is zaak om na deze crisis de enorme solidariteit te laten blijven, want uiteindelijk blijken het altijd weer de mensen te zijn die Nederland maken!’

Overzicht

Een jaar later nam Molenaar samen met een aantal NOV-leden de partijprogramma’s door op hun visie op het werk door vrijwilligers bij organisaties, in burgerinitiatieven en voor leefbare wijken en dorpen. Lokale ondersteuning, het aantrekkelijk maken van werknemersvrijwilligerswerk, het betrekken van jongeren en een duurzame verbinding van de landelijke overheid aan vrijwilligerswerk werden hierbij als de belangrijkste onderwerpen beschouwd. Aangevuld met onderwerpen als de verhoging van de vrijwilligersvergoeding en burgerschapsonderwijs; allemaal samengevat in een handig overzicht. Want ‘in combinatie met een aantal voor de kiezer belangrijke onderwerpen zou deze informatie het verschil kunnen maken tussen de ene of de andere partij.’, aldus Molenaar.

Samenvatting

Volgens Molenaar is er een duidelijke overeenkomst tussen de groene en de Christelijke partijen: beiden hebben ten opzichte van vrijwilligerswerk een ‘sociaal profiel dat vertrouwen in mensen uitstraalt.’ Deze volgens Molenaar voornamelijk linkse partijen zijn voor het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties en stimuleren van het eigen initiatief van de burger. Ze moedigen vrijwilligerswerk aan en vinden een maximale invloed op de eigen leefomgeving uitoefenen daarbij belangrijk. Partijen aan de rechterflank zien volgens Molenaar meer in regulering en het stellen van kaders, zoals een tegenprestatie bij uitkering of het eisen van vrijwillige inzet bij nieuwkomers. Bij sommige partijen, zoals de PVV, vermeldt Molenaar dat vrijwillige inzet helemaal niet wordt genoemd. Molenaar besluit zijn overzicht met het advies om je als kiezer ‘vooral zelf ook te informeren over de standpunten van de verschillende politieke partijen’ met het volledige NOV – overzicht als handig naslagwerk.
 
Bron: NOV.
Bekijk hier het volledige overzicht.
Lees ook: ‘Welke politieke wind waait er voor filantropie na 17 maart?’ door DDB – expert Bestuur & Politiek Gosse Bosma.