Kansspelautoriteit voor de rechter

1 september 2015, 04:00
Lottovate-directeur Peter-Paul de Goeij: 'Wij vinden dat de verlenging niet klopt. Wij doen het ook met het oog op de toekomst zodat ‘wie zwijgt stemt toe’ niet op ons van toepassing is.’
Lottovate-directeur Peter-Paul de Goeij: 'Wij vinden dat de verlenging niet klopt. Wij doen het ook met het oog op de toekomst zodat ‘wie zwijgt stemt toe’ niet op ons van toepassing is.’
Buitenlandse gokbedrijven zijn naar de rechter gestapt in een bezwaarprocedure tegen de Kansspelautoriteit. Die verlengde die vorig jaar onderhands alle vergunningen van de bestaande loterijen waaronder de Postcode Loterij en Lotto en de buitenlandse partijen willen dat die vergunningen ongeldig worden verklaard.

Volgens ingewijden gaat het om onder meer de Britse online loterij-aanbieder Lottovate, sportweddenschapreuzen Unibet, Betfair, Betclic en de Europese branche-organisatie van enkele kansspelbedrijven EGBA, meldt NRCQ.

Bezwaarprocedures
Het kabinet belooft door bestaande jurisprudentie al jaren een ‘consistente, transparante en non-discriminatoire’ toekenning van vergunningen. Het vorige kabinet deed dat in 2011 in de vorm van een nieuw loterijstelsel dat in 2015 in zou gaan. Het huidige kabinet onderstreepte een jaar later in het regeerakkoord dat de vergunningen voor de miljardenmarkt vanaf 2015 niet meer onderhands afgegeven zouden worden. Maar dat gebeurde vorig jaar alsnog.
De huidige bezwaarprocedures zijn tegen die verlenging. Daarnaast hebben verschillende van de partijen ook zelf een vergunning aangevraagd die is afgewezen. Ook tegen die afwijzingen lopen bezwaarprocedures.

Meer of minder geld bij goede doelen
De Kamer is gevoelig voor het argument en onderzoeken dat legalisering van online gokken en een nieuw loterijstelsel er mogelijk voor zorgen dat minder geld bij goede doelen terechtkomt. Ook al zijn er even geloofwaardige onderzoeken waaruit blijkt dat dit niet het geval is en er zelfs méér geld bij goede doelen kan komen. Tot tevredenheid van onder meer de Postcodeloterij kondigde het kabinet vorig jaar ‘een behoedzame aanpak’ aan waarbij het eerst internetgokken wil legaliseren en daarna het loterijstelsel wil moderniseren. Inmiddels verwacht niemand meer dat internetgokken voor 2017 werkelijkheid is, waardoor de loterijen nóg langer zouden moeten wachten.

‘Verlenging klopt niet’
Lottovate-directeur Peter-Paul de Goeij (foto) wijst erop dat de rechter eerder heeft geoordeeld dat de vergunning voor de Lotto niet op de juiste manier is verleend. ‘Daarom vinden wij dat de verlenging niet klopt. Wij doen het ook met het oog op de toekomst zodat ‘wie zwijgt stemt toe’ niet op ons van toepassing is.’

(Bron: NRCQ)
gerelateerde items