Toon alles (4)
Edwin Venema

Hitzanger Ed Sheeran verdeelt Britten met goede doelenfilmpje

10 december 2017, 09:00
De Britse hitzanger Ed Sheeran kreeg afgelopen week twee bijna tegenovergestelde onderscheidingen. De 26-jarige Sheeran was op Spotify in 2017 de meest gestreamde artiest ter wereld en zet zich in voor goede doelen. Hij werd daarvoor bekroond met een MBE, een van de hoogste Britse Koninklijke onderscheidingen. Daarbij kreeg hij echter ook de zogenoemde ‘Rusty Radiator Award’ voor zijn korte controversiële goede doelenfilm die hij in Liberia maakte voor Comic Relief. Sheeran wordt verweten dat hij een stereotype van de beroemde, blanke weldoener neerzet.

Goede doelen

Sheeran werd door prins Charles gekroond tot lid van de Most Excellent Order of the British Empire tijdens een ceremonie in Buckingham Palace. Zijn derde album, Divide, stond overal ter wereld hoog in de hitlijsten. De song ‘Shape of You’ was een enorme hit. Daarnaast verleent de Britse zanger zijn medewerking aan een groot aantal goede doelen, zoals aan East Anglia's Children's HospicesElton John AIDS Foundation, GRAMMY Foundation, Musicians on Call en ONE Campaign.

Comic Relief-filmpje

Sheerans werk voor goede doelen heeft echter tot een controverse geleid. Hij was in Liberia voor Comic Relief, een jaarlijkse Britse televisieshow waarin geld wordt ingezameld voor goede doelen. Daar maakte hij een emotioneel filmpje over zijn ontmoeting met twee arme jongens op het strand. Sheeran is zo aangedaan door het lot van de Liberiaanse jongens dat hij besluit ze onderdak in een hotel te geven in afwachting van een permanente oplossing.

'Poverty porn'

In de show riep Sheeran kijkers op om ook te doneren: ‘Het is erg belangrijk dat we deze kinderen van de straat halen zodat ze naar school kunnen.’ Het filmpje is intussen al meer dan 8 miljoen keer bekeken en leverde al meer dan zestig miljoen euro voor goede doelen op. Critici menen echter dat Sheeran zich te buiten is gegaan aan ‘poverty porn’ (armoedeporno) en het verkeerde armoede-toerisme heeft aangewakkerd. Dat is de reden dat hem de ‘Rusty Radiator Award’ werd toegekend: de alternatieve prijs voor ‘de meest stereotyperende en beledigende fondsenwervingsfilm van het jaar’.

Harde realiteit van Afrika

‘Het was niet zozeer de inhoud van het filmpje zelf dat verkeerd is’, aldus Rusty Radiator-jurylid en Oegandees fotograaf Edward Echwalu tegenover de BBC. ‘Het gaat om de mentaliteit dat ze een westerse beroemdheid naar Afrika slepen, zonder enige notie van de dieperliggende problemen. Kijk naar Sheeran, die op slag volkomen emotioneel betrokken met en gefixeerd raakt op deze specifieke situatie: daaraan zie je dat hij helemaal niet voorbereid is op een confrontatie met wat voor de meeste mensen in Afrika gewoon de harde realiteit van elke dag is.’
 
Sheeran wordt verder verweten dat hij opnieuw het stereotype beeld neerzet van de rijke, blanke weldoener, die, diep geraakt, optreedt als de redder in nood en het uiteindelijk vooral over zichzelf en zijn emoties laat gaan, aldus Echwalu.
 


►Bronnen: BBC, The Daily Mail, AD
gerelateerde items