Eerste gratis vakbeurs Civil Society slaat aan

27 juni 2007
Nieuws | | De Dikke Blauwe

AMSTELVEEN (28 juni) - Tijdens Civil Society 2007 werd net als andere jaren een vakbeurs georganiseerd. Nieuw was echter dat dit keer de beurs gratis te bezoeken was voor organisaties die het congres aan zich voorbij lieten gaan. De eerste editie bleek een succes. Het was druk op de beurs, die duidelijk in een behoefte voorziet. Maar er waren ook puntjes van kritiek.


In de sector klinkt zo nu en dan het verwijt dat het Civil Society-congres een aangelegenheid is voor grote organisaties, met een dikke portemonnee. Het congres zou te prijzig zijn voor kleinere organisaties. De economische realiteit is echter dat een inhoudelijk zwaar programma met (internationale) topsprekers niet te organiseren valt voor een appel en een ei. Vandaar dat naast het reguliere congresprogramma dit jaar voor het eerst een volwaardige, gratis toegankelijke vakbeurs werd georganiseerd met een inhoudelijk programma.

 


Specialistensessies

Op de beursvloer presenteerden 26 standhouders zich aan de bezoekers. Daaronder leveranciers SelektMail, Bendion en Centric, medeorganisator van het congres Lenthe Publishers, en de brancheorganisaties VFI, NGF, FIN en CBF. De Stichting Nationale Goede Doelentest liet nog eens het belang van haar test voor de sector zien en verzorgde een presentatie over haar meetmethode CHAMP. PricewaterhouseCoopers, WWAV en Delphi Fondsen en Ledenwerving organiseerden specialistensessies. Sabine de Wijkerslooth liet namens PwC haar licht schijnen over de nieuwe ANBI-regels. 22 (Delphi) gaf praktische voorbeelden van succesvolle nieuwe media fondsenwerving. En Arjan van Ketel (WWAV) legde uit hoe fondsen legaten kunnen binnenhalen.

 


Een vreemde eend in de bijt was de Belastingdienst. De fiscus werd voorafgaand aan de beurs door FM nog bekritiseerd vanwege haar ondoorzichtige en minimale communicatie over de ingrijpende nieuwe ANBI-registratie. In de stand van de Belastingdienst was het de gehele dag een drukte van belang. Een duidelijk signaal dat in de sector inderdaad veel behoefte is aan toelichting en uitleg. Zelf kan de fiscus ook wel wat hulp gebruiken, want staatssecretaris De Jager gaf in zijn plenaire speech aan dat hij 70.000 registratieverzoeken verwacht.

 


Aan tafel met Harmke

Enkele standhouders kozen voor de lichte toets. Zowel in de stand van Delphi als die van iFunds konden bezoekers zich laten vereeuwigen door een cartoonist. The Fundraising Company, Outreach Fundraising en Data Partners presenteerden zich gezamenlijk op de beursvloer. Wie een visitekaartje inleverde bij dit drietal maakte kans op een leuke prijs.

 


Nieuw in het beursprogramma was het onderdeel "Aan tafel met Harmke". Op het centrale podium ondervraagde journaliste Harmke Pijpers diverse kopstukken uit de sector. Zo mocht Dirk Bijl vertellen over het succes van de Actie Kerkbalans, legde CBF-directeur Adri Kemps uit wat de stand van zaken is bij de ontwikkeling van een gemeenschappelijk informatiesysteem in de sector, en vertelde ISF-directeur Paul Schmitz over fondsenwerving, sponsoring en opleiding. Ook de wetenschappers Rene Bekkers en Theo Schuyt werden geïnterviewd, over het nut van donateursonderzoek en trends en ontwikkelingen in de filantropische geldstromen.

 


Succes & verbeterpunten

Ondanks het relatief grote aantal inschrijvende bezoekers dat niet kwam opdagen, was het op de beursvloer toch de gehele dag flink druk. Tijdens de pauzes van het reguliere programma, toen ook de congresbezoekers over de beurs liepen, slibde de beursvloer zelfs aardig dicht. De algemene teneur onder de beursbezoekers was dat met de gratis vakbeurs wordt voorzien in een behoefte van kleine en middelgrote fondsen, voor wie het congres te prijzig is. Een verbeterpunt voor de editie 2008 betrof het podiumprogramma. Het wordt als positief gezien dat het podiumprogramma bijdraagt aan een ook inhoudelijk volwaardige beurs. Alleen verdronken de interviews zo nu en dan in het geroezemoes op de beursvloer.

 


Zie ook deze foto-impressie

 


Civil Society Congres 2007