Timing VSBfonds blijft ongelukkig

6 augustus 2009
Nieuws | | Vermogensfondsen

(AMSTELVEEN, 6 augustus) - VSB Fonds, dat vorig jaar het grootste deel van zijn vermogen verloor door de ondergang van Fortis, heeft begin dit jaar alle aandelen in de bankverzekeraar verkocht. Daarmee lijkt VSB Fonds opnieuw een erg ongelukkige hand te hebben gehad. Bij verkoop noteerde het Fortis-aandeel een waarde van 93 cent en toucheerde het fonds 39 miljoen. Sinds de verkoop steeg het Fortis-aandeel echter gestaag tot 3 maal deze waarde, zo constateerde het zakenblad FEM Business na bestudering van het jaarverslag 2008 van het VSB Vermogensfonds, het onderdeel dat het fondsvermogen beheert.


VSBfonds - ontstaan bij de vorming van de bankverzekeraar in 1990 uit de fusie van Amev, AG en de VSB Bank - had vanwege de historische banden met Fortis het leeuwendeel van zijn vermogen in Fortis geinvesteerd. Statutair was vastgelegd dat geen aandelen werden verkocht, tot het belang van het fonds door verwatering onder de vijf procent zou komen. Nadat dit in 2006 plaatsvond, werd er echter geen vaart gemaakt met de spreiding van de beleggingen.

 


1,7 miljard verdampt

 


De ineenstorting van Fortis had daarop desastreuze gevolgen voor VSBfonds. Bedroeg het fondsvermogen eind 2006 nog bijna 2,55 miljard euro, eind 2007 was daar nog bijna 2,1 miljard van over. Eind 2008 resteerde daarvan nog slechts 887 miljoen. In twee jaar verdampte dus bijna 1,7 miljard euro.

 


Donatiebudget verlaagd naar 26 miljoen

 


Daardoor kan het fonds veel minder doneren dan gepland. Aanvankelijk werd voor het jaar 2009 een donatieniveau van 83 miljoen euro beoogd. Doordat het vermogen is weggesmolten, resteert een donatiebudget van slechts 26 miljoen.

 


Uit Fortis

 


Uit het jaarverslag 2008 van VSB Vermogensfonds blijkt dat het VSBfonds in dit jaar 26,2 miljoen aandelen Fortis verkocht. Eind 2008 resteerden nog 42 miljoen stukken, die tegen de toen geldende koers van 93 cent nog 39 miljoen euro waard waren. Dat pakket werd begin 2009 dus afgestoten. De koers van Fortis, die in de eerste maanden van dit jaar tussen 0,85 en 1,67 euro zweefde, vertoonde vanaf half april een stijgende lijn. In de ochtendhandel van gisteren (5 augustus) noteerde het aandeel inmiddels 2,80 euro.