Weekoverzicht #10

Een miljoen mensen leeft volgend jaar onder de armoedegrens. Dat verwacht het Centraal Planbureau dat dit deels toeschrijft aan het wegvallen van steunmaatregelen. Eerder deze week meldde accountants- en adviesorganisatie Deloitte en anderen dat zes op de tien Nederlanders moeite hebben om het hoofd financieel boven water te houden. Huishoudens zijn een belangrijke geefcategorie in de filantropie (www.cpb.nl).
 
Noodhulp maakt een professionaliseringsslag door. Het is een van de trends die het Dorothy A. Johnson Center for Philanthropy uit Michigan voor 2023 signaleert. De infrastructuur voor noodhulp is meer verfijnd geraakt als gevolg van de steeds groter wordende dreiging van natuurrampen. Het slechte nieuws is dat de funding voor dergelijke noodhulp achter blijft bij de ambities en doelstellingen (www.johnsoncenter.org).

Twee derde van de vrouwen in het MKB wordt slechter betaald dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Van Spaendonck Groep. Van de vijftig meest voorkomende beroepen worden vrouwen slechts in zeven beroepen (o.a. doktersassistent, pedagogische medewerker) beter betaald dan mannen. Dit zijn beroepen waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn. In elf van de vijftig beroepen is geen duidelijk verschil (www.vanspaendonck.nl). 

De Wereldbank schat dat de schade van de aardbevingen in Turkije en Syrië oploopt tot meer dan $ 39 mrd, omgerekend € 37 mrd. Dat volgt uit een raming van de schade aan de Syrische kant van de grens. De Syrische schade becijfert de Wereldbank voorlopig op $ 5,1 mrd; eerder werd voor materiële schade in Turkije al een bedrag genoemd van $ 34 mrd. De Wereldbank is de grootste financier van ontwikkelingssamenwerking (www.worldbank.org).

De wereldwijde CO₂-uitstoot steeg vorig jaar minder dan aanvankelijk gedacht. Niettemin vestigde de totale uitstoot vorig jaar ‘een triest nieuw record’ van 36,8 mrd ton. Dit heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) bekend gemaakt. De totale uitstoot steeg met 0,9% minder dan werd gevreesd. In 2021 steeg de CO₂-uitstoot nog met 6%. De totale uitstoot van de broeikasgassen is ‘onhoudbaar’, aldus het IEA (www.iea.org).