Europa? Cultuur en solidariteit!

In heel Europa ontwikkelt en ondersteunt de European Cultural Foundation culturele initiatieven om het Europees sentiment te vergroten. Wij zijn daarin uniek.
Kunst en cultuur zijn altijd een bron van inspiratie, en van vitaal belang voor ons dagelijks leven. Cultuur geeft hoop, draagt bij aan solidariteit en kweekt veerkracht. 

 
Tentoonstelling van het kunstwerk One Day More, van de Oekraïense kunstenaar Yevgenia Belorusets, in het Migratiemuseum in Brussel. De metalen tafel werd onder oorlogsomstandigheden vervaardigd in Charkiv en nodigt bezoekers uit om een plek aan tafel te delen. Foto: Yohannes Henriksson.
Tijdens de aanloop naar de Nederlandse parlementsverkiezingen stond bestaanszekerheid centraal. Ineens was er bij verschillende politieke partijen aandacht voor vaste grond onder de voeten van de kiezers; betaalbare woningen, brood op de plank, een perspectief op de toekomst.
Wij vinden dat kunst en cultuur bij dat perspectief horen. Kunst is namelijk een onmisbare factor in een samenleving en de vormgeving van een gezonde, bloeiende democratie.

Immers, cultuur brengt mensen samen, biedt troost en creëert een gemeenschappelijke toekomst. Cultuur biedt de ruimte om voorbij de waan van de dag te kijken. Dat vonden onze oprichters - waaronder Robert Schuman, founding father van de EU – ook. De Europese Culturele Stichting is in 1954 opgericht, “… om het Europese sentiment te stimuleren […], om de ontwikkeling van wederzijds begrip en democratische solidariteit te bewerkstelligen door middel van het ondersteunen van culturele en educatieve activiteiten van gemeenschappelijk belang.”

Van het mede-vormgeven van het Erasmus 35 jaar geleden – nu met 10 miljoen deelnemers het grootste uitwisselingsprogramma ter wereld – tot het ondersteunen van de Oekraïense cultuursector de afgelopen jaren; de European Cultural Foundation ondersteunt al 70 jaar culturele, educatieve, duurzame en civil society projecten die bijdragen aan een gedeeld Europees thuisgevoel. 
Juist in 2024, een jaar van Europese Parlementsverkiezingen hopen we op uw steun om kunst en cultuur een centrale plek in Europa te geven. De EU is tot nu toe vooral een unie van staten en instellingen. We moeten dus blijven bouwen aan een unie van gewone Europeanen en hun waarden. Het is die gedeelde cultuur waar de Oekraïeners voor vechten, zoals Zelensky betoogde in zijn toespraak tot het Europees Parlement.

Naast dit solidaire element van cultuur, is er ook een pragmatische reden om aandacht te besteden aan cultuur. Uit recent onderzoek van de EU blijkt dat burgers die regelmatig deelnemen aan culturele activiteiten eerder geneigd zijn te stemmen en deel te nemen aan gemeenschappelijke activiteiten. Zo is cultuur systemisch relevant voor het welzijn en de veerkracht van onze democratieën. Dat hebben we in deze tijden van klimaatcrisis, oorlog, en polarisatie hard nodig.

Onze programma’s en public policy
Onze programma’s bieden Europeanen de kans om over grenzen heen samen te werken. Onze collega’s van public policy breken nationaal en internationaal een lans voor een vergrote rol voor - en financiering van cultuur in Europees beleid.

Een greep uit onze activiteiten:
-   Culture of Solidarity Fund, het door ons opgerichte noodfonds voor culturele initiatieven tijdens deze tijd van crises. In verschillende rondes financierden we ruim 200 Europese projecten met een totaalbedrag van 5 miljoen euro.
-   The Europe Challenge is een jaarlijks programma waarin openbare bibliotheken en hun lokale gemeenschappen werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen – die zowel op Europees als lokaal niveau spelen.
-   The European Pavilion is ons multidisciplinaire artistieke programma waarin partners de toekomst voor Europa verkennen, over nationale grenzen heen. In 2024 zal weer een grootschalig kunst-event in een Europese stad plaatsvinden.
-   Met DISPLAY ondersteunen we de ontwikkeling van een publieke Europese, digitale, media-ruimte, die plek biedt aan de verhalen van alle Europeanen.
-   CrAFtCreating Actionable Futures - een door de EU gefinancierd programma om 60 Europese steden, waaronder Amsterdam, Leeuwarden en Amstelveen, te helpen in 2030 klimaat-neutraal en inclusief te zijn.
-   De Cultural Deal for Europe is onze oproep om cultuur strategisch in EU-beleid op te nemen, inclusief maatregelen om kunstenaars eerlijk te betalen.  De Cultural Deal for Europe werd al door meer dan 1000 Europese netwerken ondertekend.
In 2023 ondersteunden we meer dan 150 projecten met ons jaarbudget van net geen 7 miljoen euro en bereikten we, naar schatting, honderdduizenden Europeanen in alle Europese landen.
 
ECF_2023
Onze grantee Bęc Zmiana organiseert sinds 2021 culturele activiteiten in Opolno-Zdrój, een voormalig mijnstadje op de grens van Duitsland, Tsjechië en Polen om bewoners bij de transitie naar een duurzame toekomst van hun stad te betrekken. 
Foto: Yohannes Henriksson.

We hebben uw bijdrage nodig!
Onze missie om bij te dragen aan een gedeeld Europees thuisgevoel is nu net zo urgent als het was in 1954. Ook nu is het onze gezamenlijke plicht om pal te staan voor cultuur. En daarmee voor de diversiteit, levendigheid en toekomst van Europa.
Elke dag werken ruim 30 stafleden uit 16 landen op ons kantoor in Amsterdam samen met meer dan 60 partners uit geheel Europa aan die missie. We doen dat onafhankelijk, zonder winstoogmerk en zonder structurele bijdrage vanuit Europa of nationale overheden. 
Uw bijdrage komt ten goede aan projecten die Europa tot een betere plek maken - democratischer, met een grotere rol voor cultuur, en met oog voor diversiteit.










Meer informatie en bijdragen via www.culturalfoundation.eu/support
 
ALGEMENE INFORMATIEEuropean Cultural Foundation_logo
European Cultural Foundation
www.culturalfoundation.eu
ask@culturalfoundation.eu
020 5733868
Directeur: André Wilkens
Voorzitter: Gerry Salole
Doelstelling: Het steunen van grensoverschrijdende culturele activiteiten in Europa die een bijdrage leveren aan een innovatieve, democratische en open samenleving.
ANBI: Ja
IBAN: NL36ABNA0411220160