Gezonde hersenen voor iedereen door baanbrekende projecten

 

Al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Van dementie, parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. In veel gevallen bestaat er nog geen behandeling die de aandoening kan stoppen of vertragen. Terwijl een hersenaandoening het leven van u en uw naasten volledig op z’n kop kan zetten. Helaas neemt die kans nog elke dag toe. Hersenaandoeningen zijn hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Gezonde hersenen voor iedereen
De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Samen met onderzoekers, professionals, patiënten en het publiek werken we aan manieren om de hersenen gezond te houden, beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening helpen mee te doen in de maatschappij. Alle hersenaandoeningen tellen voor ons mee. We leggen verbanden Centrum, UMCU, LUMC en Amsterdam UMC onderzoeken we de mogelijkheid om deze ‘bloed-hersenbarrière’ tijdelijk en veilig te openen, zodat medicijnen wél in de hersenen terecht komen. Sinds kort bestaat er namelijk een unieke technologie waarmee dit kan: de Focused-Ultrasound (FUS) technologie.

Niet of nauwelijks te behandelen
Helaas zijn de meeste hersenaandoeningen niet of nauwelijks te behandelen. Onze hersenen worden namelijk beschermd door de zogeheten ‘bloed-hersenbarrière’. Dit is een beschermingslaag tussen het bloed en onze hersenen die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen niet in onze hersenen kunnen komen. Helaas staat deze barrière patiënten ook letterlijk in de weg voor de behandeling van hersenaandoeningen. Deze beschermingslaag houdt namelijk óók de meeste medicijnen tegen, waardoor behandelingen voor veel hersenaandoeningen niet effectief zijn. Mensen met een hersenaandoening kunnen hierdoor niet geholpen worden.

Dr. Dannis van Vuurden, hoofdonderzoeker en kinderoncoloog bij het Prinses MáximaDennis van Vuurden.png Centrum voor kinderoncologie. “Met dit onderzoek worden letterlijk en figuurlijk barrières doorbroken. Door met geluidsgolven medicijnen beter in de hersenen te krijgen, opent zich een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van hersenziektes.” 


Baanbrekend project
Onlangs hebben we dankzij bijzondere giften een baanbrekend project naar deze ‘bloed-hersenbarrière’ kunnen starten. Samen met o.a. het Prinses Máxima werken, met zo min mogelijk bijwerkingen en bij meer hersenaandoeningen. Als dit lukt, kunnen we in de toekomst ernstige hersenaandoeningen zoals dementie, hersentumoren, depressie en beroerte vertragen, stoppen en mogelijk zelfs genezen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden en hoop voor de miljoenen Nederlanders met een hersenaandoening.

Tijdelijk deurtje openen
De FUS-technologie werkt met precies gerichte en zeer hoge geluidsgolven. Met behulp van deze geluidsgolven wordt de ‘bloed-hersenbarrière’ als het ware open getrild. Tijdelijk en heel lokaal wordt er dan eigenlijk een deurtje geopend. Zo kunnen medicijnen wél in de hersenen terechtkomen en hun werk doen.

Hoop voor miljoenen Nederlanders
De FUS-techniek is uit internationaal onderzoek veilig gebleken. De volgende stap is nu de werking onderzoeken in behandelstudies. De Hersenstichting wil helpen om deze techniek verder te ontwikkelen. Om deze beter te laten tussen verschillende aandoeningen en mogelijke oplossingen. 

Wilt u ons helpen meer van dit soort grensverleggende projecten mogelijk te maken?
Ronald Schouten HersenstichtingNeem dan contact op met Ronald Schouten 06 24882925 of via rschouten@hersenstichting.nl Help ons mee met onze missie. Samen voor gezonde hersenen voor iedereen.  

 
Hersenstichtinghersenstichting - logo - transparant.jpg
www.hersenstichting.nl
info@hersenstichting.nl
070 360 48 16
Directeur Mevrouw M. Heimens Visser
Voorzitter De heer E.P. Goudswaard, MBA
Keurmerken CBF ANBI
IBAN NL18 INGB 0000 000 860