Zijlstra: 'Cultuursector nu met rust laten'

16 februari 2012

AMSTERDAM (16 januari) - Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra wil liever geen nieuwe bezuinigingen op cultuur. Dat zei hij vorige week in de Tweede Kamer. "We moeten zorgen dat waar zaken opkomen, we die niet meteen weer plat slaan."

Vanaf volgend jaar wordt er tweehonderd miljoen bezuinigd op de kunstsector. Voor de kosten die daarvan het gevolg zijn, zoals ontslagvergoedingen, is 135 miljoen euro beschikbaar. Vorige week werd tijdens een Kamerdebat gesproken over de Wet Specifiek Cultuurbeleid waarmee de hervorming van de kunstsector definitief wordt. Een Kamermeerderheid stemt daarmee in, hetgeen een belangrijke verandering inluidt. Instellingen die niet iedere vier jaar subsidie hoefden aan te vragen, moeten dat nu wel.

"Speelruimte beperkt"
"De speelruimte voor de politiek om met de portefeuille cultuur nog van alles te doen, is beperkt", gaf Zijlstra aan tijdens het debat. Hij waarschuwde dat nieuwe bezuinigingen ook hogere frictiekosten met zich meebrengen en wil de kunstwereld de komende jaren met rust laten. "Er is een belangrijke omslag gaande. Dan moeten we ook zorgen dat waar zaken opkomen, we die niet meteen weer plat slaan. Maar ik ga in deze moeilijke tijden niet van tevoren zeggen: gaat u aan mijn deur maar voorbij."

Overgangsregeling
Met de nieuwe wet wordt volgens D66-Kamerlid Boris van der Ham veel bureaucratie geschapen. Hij drong er eveneens op aan te onderzoeken of de snelle invoering juridisch wel houdbaar is. Hij verwees naar de afschaffing van de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK). De rechter heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken gedwongen alsnog een overgangsregeling te creëren. Volgens Van der Ham stappen 21 kunstinstellingen naar de rechter, omdat het Rijk hen vanaf volgend jaar niet meer wil subsidiëren. "Als de rechter u terugfluit, kan dat flinke financiële gevolgen hebben. Laten we dat dan van tevoren toetsen." Zijlstra denkt echter sterk te staan.

"Cultuursector nu rust geven"
VVD-Kamerlid Bart de Liefde stelde voor instellingen vanaf 2025 op te leggen vijftig procent van hun inkomsten zelf te verwerven. Zijlstra wees dat voorstel af. "Als kabinet moeten we niet over ons graf heen regeren. We moeten de cultuursector nu rust geven de komende vier jaar", aldus Zijlstra.