Wisseling voorzittershamer bij Free Nature

Natuurlijke begrazing.
Natuurlijke begrazing.
30 januari 2023
Nieuws | | Governance & Finance

Marc van den Tweel is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van Free Nature. De algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF en DDB-columnist gaat toezicht houden op de organisatie die zich inzet voor herstel van Europese ecosystemen. Free Nature werkt tevens aan de ontwikkeling van ‘spontane natuur’ door natuurlijke begrazing.

Van den Tweel vervulde eerder tien jaar de functie van marketingdirecteur bij het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ook was hij als toezichthouder en bestuurder betrokken bij diverse organisaties op het vlak van natuur, landschap, buitensport en recreatie alsook cultuurhistorie. In 2021 was hij coauteur van Uit balans, werken aan natuurbescherming in Nederland
 

Nieuw meerjarenplan

'Ik ben verheugd dat Marc van den Tweel de voorzittersrol op zich wil nemen', zegt Roeland Vermeulen. De directeur-bestuurder van Free Nature vervolgt: 'Met zijn rijke ervaring in zowel het besturen van organisaties als in het beheer van natuurgebieden in binnen- en buitenland voegt hij waardevolle kennis toe aan onze Raad van Toezicht. Komend jaar werken we aan een nieuw meerjarenplan voor onze organisatie. Marc zijn frisse ideeën en inzichten zullen hierbij zeker toegevoegde waarde bieden.'

Free Nature draagt op vele manieren bij aan herstel en ontwikkeling van spontane natuur. Kernactiviteit is het begrazen van natuurgebieden. Met circa 1100 grote grazers die vrij leven - denk aan wisent, wild rund, waterbuffel, hert en wild paard - is Free Nature ’s lands grootste particuliere ‘natuurbegrazer’.  Daarnaast geeft de organisatie advies (van plan tot uitvoering) en verzorgt zij cursussen.


 

Wolven

Het motto van Free Nature is 'Natuur op eigen benen'. Natuurlijke processen krijgen volop de ruimte. 'Van oorsprong is onze natuur rijk aan grote grazers', aldus de organisatie. 'Soorten als wolf en lynx jaagden op hen. Grote roofdieren horen erbij. Ze houden populaties grazers gezond door juist op de zwakke en zieke dieren te jagen. Zo krijgen ziektes minder snel de kans zich binnen een populatie grazers te verspreiden.'

Onlangs meldde Omroep Gelderland dat er drie wolvenroedels op de Veluwe actief zijn en dat het er dit jaar mogelijk vijf of zes worden. Doordat het bijna paartijd is, laten wolven territoriaal gedrag zien. Dat is de reden waarom er de laatste tijd zoveel wolven rondzwerven. Een wildcamera op de Veluwe legde afgelopen weekend een roedel van negen wolven vast. Het gaat om een familie met twee ouders, 'pubers' en welpen. 



 

Vrijwilligers

Naast een team van vaste medewerkers heeft de organisatie tientallen vrijwilligers opgeleid. Zij zijn de ogen en oren van Free Nature in het veld en de ambassadeurs van hun ‘voortuin’. Regelmatig organiseert Free Nature excursies naar een van haar natuurgebieden. Daarnaast zijn schoolklassen welkom voor een ‘veldles’.

De RvT van Free Nature telt vijf personen die hun werkzaamheden onbezoldigd verrichten. De Raad komt jaarlijks drie à vier keer bijeen. Op de agenda prijken zaken als organisatieontwikkeling, acquisitie en communicatiestrategie. De RvT beoordeelt jaarlijks de jaarcijfers van Free Nature en stelt de begroting van het nieuwe boekjaar. De toezichthouders worden op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de organisatie met kwartaalmemo’s.

Van den Tweel neemt de voorzittershamer over van Marja van der Tas na een intermezzo van Wim van Gelder. Van der Tas is thans onder meer plaats vervangend voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage.

 
4/4