Wijziging Britse loterijwet: geld dient binnenslands besteed

28 februari 2006
Nieuws | | Loterijen

In maart zal het Britse Hogerhuis een voorstel tot wijziging van de loterijwet bespreken. Wat de conservatieve indieners van het amendement betreft moeten goede doelen en maatschappelijke organisaties die geld uit de pot van de National Lottery ontvangen, deze gelden voortaan binnen de Britse landsgrenzen besteden.

Internationaal opererende Britse hulporganisaties stonden afgelopen week op hun achterste benen toen het voorstel tot wijziging afgelopen week wereldkundig werd gemaakt. En dat is wel enigszins te begrijpen, want vele hulporganisaties ontvangen significante bedragen van de National Lottery. Zo ontving ontwikkelingsorganisatie VSO de afgelopen twee jaar bijna 2 miljoen Engelse ponden voor buitenlandse projecten. Programma directeur Martin Lang (Action on Disability and Development) denkt dat “de herziene wet de beschikbare fondsen voor ontwikkelingswerk op jaarbasis met 15 miljoen pond doet krimpen.” En dat doet pijn.

Viscount Astor, die het amendement in heeft gediend, is niet onder de indruk. De conservatief wijst op de landelijke verontwaardiging die in 1998 het gevolg was van een gift van een half miljoen pond aan de Cusichaca Trust, een organisatie die het geld gebruikte om in Peru dikkere cavia’s  te fokken. Bovendien lijkt Astor het Engelse publiek aan zijn zijde te hebben. Een poll van YouGov wees afgelopen week uit dat 79% van de Britten er de voorkeur aan geeft dat loterijgelden ten goede komen aan projecten met een duidelijk Britse signatuur.