Wie staan er allemaal in de DDB 100?

Paul Smeets. 
Paul Smeets. 
3 januari 2024

De redactie van het filantropie platform DDB publiceert in de komende dagen profielen van professionals die een plaats veroverden in de DDB 100, de ranglijst van invloedrijke spelers in de filantropie. Vandaag: Paul Smeets, hoogleraar Philantrophy and Sustainable Finance aan de UvA en nummer 72 in de DDB 100.



Citaat:

‘Emotie is goed als je wilt doneren, maar je hebt daarbij ook ratio nodig.’ 

PROFIEL DDB: 

Laten wij eventuele kritiek op onze objectiviteit in de DDB-100 maar even voor zijn: wij van WC-Eend adviseren inderdaad WC-Eend, want Paul Smeets – hoogleraar Philanthropy and Sustainable Finance aan de UvA en daarvoor jarenlang in Maastricht – is lid van ons DDB-Expertpanel. En niet voor niets. Met zijn onderzoeken in binnen- en buitenland reikt Smeets waardevolle inzichten aan in allerlei aspecten van ‘geven’ en duurzaam beleggen, van beweegredenen van donoren en beleggers waarop organisaties kunnen sturen tot het hoe en waarom van impactmetingen.
Hij doet dit in klare taal en op aansprekende wijze, o.a. via zijn eigen YouTube-kanaal. Ook tijdens zijn recente oratie bij de UvA, Towards a Thriving Society: How Donors and Investors Can Drive Positive Change, dook Smeets in de drijfveren achter donaties en duurzaam beleggen. Want wat hebben de anticonceptiepil, het Rijksmuseum, het poliovaccin en Sesamstraat met elkaar gemeen? Ze zijn grotendeels tot stand gekomen dankzij donaties.
Maar wat bewéégt mensen om met hun geld een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving? Een door zijn onderzoek aangetoond antwoord op die vraag, leverde Smeets de bijnaam ‘de geluksprofessor’ op. Wat bleek? Geld maakt inderdaad gelukkig(er) – dit vermoedde u misschien al –, maar vooral wanneer je er ‘iets goeds’ mee doet. Toegegeven, deze samenvatting is uiterst kort door de bocht, maar in essentie komt het hier wel op neer.
Niet alleen schenken, ook beleggen passeerde in zijn oratie de revue. Is het verstandig om duurzaam te beleggen? Kijken beleggers alleen naar hun financiële rendement of ook naar hun maatschappelijke impact? Smeets’ onderzoek is altijd indrukwekkend praktisch en biedt handvaten hoe je als individu je positieve impact kunt optimaliseren. Hierbij richt hij zich op de meest recente wetenschappelijke inzichten in de effectiviteit van liefdadigheidsprojecten en de impact van duurzaam beleggen. Is het beter om in het buitenland te helpen of juist in Nederland? En hoe selecteer je een beleggingsfonds dat rekening houdt met klimaatoverwegingen?
In zijn meest recente video – opnieuw een must-see – richt Smeets het vizier op beleidsmakers, ook of zelfs juist in de politiek. Ingrijpende beleidsbeslissingen blijken schokkend vaak op basis van intuïtie en/of persoonlijke ervaringen te worden genomen. Smeets, immer de wetenschapper, bepleit het gebruik van randomized controlled trials: test je ‘briljante’ plannen eerst in een gecontroleerd experiment en schaal pas op bij gebleken succes. Zestig procent van de Nederlanders vindt dit een uitstekend idee. Want dat heeft hij uiteraard ook onderzocht …

Bron: NOS, Met het oog op morgen.