Wie staan er allemaal in de DDB 100?

Harmienke Kloeze
Harmienke Kloeze
2 januari 2024

De redactie van het filantropie platform DDB publiceert in de komende dagen profielen van professionals die een plaats veroverden in de DDB 100, de ranglijst van invloedrijke spelers in de filantropie. Vandaag: Harmienke Kloeze, directeur van toezichthouder CBF en de nummer 54 in de DDB 100.



Citaat:

‘Als toezichthouder is het onze taak om transparantie te stimuleren.’


PROFIEL DDB:

‘Vertrouwen’. Lees interviews met Harmienke Kloeze – bijvoorbeeld met De Dikke Blauwe in januari 2023 – en u ziet het woord regelmatig terugkeren. Dan gaat het uiteraard over het vertrouwen van donateurs in het goede doel van hun keuze, maar ook over het vertrouwen van het CBF, waar Kloeze sinds mei 2019 de scepter zwaait, in de organisaties waaraan door de toezichthouder erkenning is verleend.
Dat scepter-zwaaien is dan ook buitengewoon figuurlijk, want Kloeze – van huis uit psychologe en al jarenlang actief in de goede-doelenwereld (Slachtofferhulp Nederland, Make-A-Wish Nederland en Make-A-Wish International) – houdt naar eigen zeggen ‘meer van dansen dan van marcheren’. ‘We kunnen streng worden en sancties opleggen, maar we geven organisaties eerst voldoende tijd en ruimte om zaken op orde te brengen. Het CBF is een vriendelijke externe toezichthouder’, aldus Kloeze in DDB.
Zoals in iedere relatie staat of valt vertrouwen bij transparantie, in casu inzage in waar de centjes naartoe gaan én vandaan komen. Wet- en regelgeving – denk aan de Wwft – en strenge compliance-regels van banken dragen uiteraard in positieve zin bij, maar Kloeze ziet tegelijkertijd een compliance-jungle ontstaan waarin met name kleinere organisaties kunnen verdwalen. Direct het erkenningsbordje van de deur rukken bij een geconstateerde omissie is dan ook niet de weg die Kloeze voorstaat.
De – as we speak – 693 goede doelen die de CBF-Erkenning hebben weten te verkrijgen, samen goed voor zo’n 4,4 miljard aan geefgeld, laten zich ieder jaar opnieuw toetsen in een Jaarlijkse Check en Reflectie. Kloeze: ‘Ontwikkelgericht toetsen is een belangrijk kenmerk van de manier waarop het CBF toezicht houdt. Daarbij maken we wel duidelijke afspraken met een heldere deadline. Zo dragen we bij aan de kwaliteit van individuele organisaties en de professionalisering van de sector.’
Meten is weten en onder Kloeze bracht het CBF eerder dit jaar, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, het State of the Sector-rapport uit, inclusief een Goede Doelen Index. Het wordt een jaarlijkse exercitie. Waarom? Kloeze: ‘Als toezichthouder is het onze taak om transparantie te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de sector. Met dit onderzoek, en de index, laten we in cijfers zien wat de maatschappelijke waarde is die goede doelen bijdragen aan de Nederlandse samenleving en hoe het met de financiële gezondheid van de sector is gesteld. Daarmee leveren we een constructieve bijdrage aan de maatschappelijke dialoog over de goede doelen.’