Verslag Philanthropy Seminar: Op zoek naar de vermogende gever

25 februari 2015, 04:00
Verslag Philanthropy Seminar: Op zoek naar de vermogende gever
Verslag Philanthropy Seminar: Op zoek naar de vermogende gever
De recente editie van het Philanthropy Seminar stond in het teken van major donors. René Bekkers en Paul Smeets presenteerden enkele resultaten van hun studies naar het geefgedrag van vermogende Nederlanders. Een dankwoord hebben ze liever niet, een jaarverslag wel.

Vermogenden doneren meer dan de gemiddelde Nederlander, meldt René Bekkers. Ze geven een groter deel van het totale gegeven bedrag aan internationale hulp en er gaat relatief weinig naar kerk en levensbeschouwing. De vermogende Nederlander heeft veel vertrouwen in goede doelen. Maar wat verwachten ze van een goede doelenorganisatie? Een meerderheid van de donateurs ergert zich aan een telefoontje of een persoonlijk bedankwoord na een gift. Het inzien van jaarverslagen of informatie over wat er met een gift is gedaan is daarentegen welkom.

Sociaal verantwoord beleggen
Paul Smeets (foto), die bij Maastricht University een onderzoek uitvoerde onder klanten van ABN AMRO Mees Pierson die minstens een miljoen euro op hun bankrekening hebben staan, laat weten dat miljonairs flink vrijgeviger te zijn dan gemiddelde deelnemers. ‘Ze zeggen dat het moeilijker is om een rijke in de hemel te krijgen dan een kameel door het oog van een naald’, zegt hij. ‘Maar dat lijkt wel mee te vallen.’ Smeets presenteerde ook enkele cijfers over sociaal verantwoord beleggen, dat gedaan kan worden via duurzaam beleggen, microfinanciering of het investeren in sociale ondernemingen. Miljonairs die niet verantwoord beleggen doen dit veelal omdat ze er nooit over hebben nagedacht (20 procent) of zonder specifieke reden (30 procent). Hier lijkt een kans te liggen voor banken en fondsenaanbieders die goed willen doen.

(Bron: Geven in Nederland)
gerelateerde items