Veel animo voor campagne Oxfam Novib Eerste rijken zwichten in strijd tegen ongelijkheid

Strijdend tegen ongelijkheid
Strijdend tegen ongelijkheid
19 januari 2023
Nieuws | | (Social) Impact

De rijken worden rijker en de rest van de wereld betaalt de prijs. Een campagne van Oxfam International om daar een stokje voor te steken lijkt effect te sorteren.



Om de ongelijkheid in de wereld tegen te gaan moeten de belastingtarieven voor de rijken flink omhoog. De ontwikkelingsorganisatie verzamelde dezer dagen ruim tienduizend handtekeningen voor een verzoekschrift aan de overheid.

De alarmerende boodschap klinkt ook door tijdens de wereldtop deze week in het Zwitserse Davos. Meer dan tweehonderd rijken kozen eieren voor hun geld. ‘Alsjeblieft, belast ons méér’, aldus een brief waarover The Guardian publiceert. ‘Het gebrek aan actie is zorgwekkend.’ Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich erfgenaam Abigail Disney en acteur Mark Ruffalo. Er zijn ook Nederlandse vermogenden die de brief ondertekenden.
 

Grenzen aan rijkdom

In vakliteratuur, media en politiek is er steeds meer aandacht voor het instellen van een wettelijk maximumvermogen en -inkomen. Daarbij circuleren verschillende bedragen. Het contrast tussen arm en rijk wordt schrijnender. Volgens de Oxfam heeft 1% van de wereldbevolking tijdens de coronajaren bijna twee derde geïncasseerd van het nieuw ontstane vermogen Het aantal miljardairs is verdubbeld, de armoede voor het eerst sinds lange tijd toegenomen.

Aan de vooravond van het World Economic Forum, de bijeenkomst van invloedrijke politici, ceo’s en wetenschappers deze week, publiceerde Oxfam Novib haar onderzoek ‘Survival of the Richest’. Terwijl het vermogen van miljardairs wereldwijd groeit met € 2,5 mrd per dag, lijden 820 mln mensen honger. Ook het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling zien deze zorgelijke tendens.
 

Zelfstandig bestaan zonder armoede

Het ideaal van Oxfam International is dat iedereen een zelfstandig bestaan zonder armoede kan opbouwen. Om haar doel te bereiken werkt de NGO samen met lokale organisaties in ontwikkelingslanden. Oxfam Novib voert campagne in Nederland om mensen bewust te maken van armoede en onrechtvaardigheid in de wereld. De organisatie probeert het beleid van overheden en bedrijven te beïnvloeden door te lobbyen, zowel op diverse niveaus.    
 

4/4