Van den Hombergh vertrekt

2 mei 2007
Nieuws | | Personalia

Mechtild van den Hombergh ( 45 jaar) stopt dit jaar bij Stichting Doen. Ze gaat naar Afrika en wil ter plekke wat gaan betekenen voor de wereld van de internationale samenwerking. Van den Hombergh is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het gezicht van Doen. Twee jaar geleden stond ze in de top-3 van de FM Top 50. FM had een kort interview met haar.


Mechtild van den Hombergh werkt sinds 2001 als algemeen directeur bij de Stichting Doen. Haar laatste functie voor Doen was die van directeur marketing bij Cordaid. Een energieke vrouw met een enorme drive en met hart voor de zaak en het hart op de tong. Met veel plezier werkte en werkt ze voor de DOEN. Haar vertrek betekent een filantropische brain drain voor Nederland.

 


Wanneer vertrek je?

 


Van den Hombergh: "Uiterlijk 31 december 2007."

 


Waarom vertrek je?

 


Van den Hombergh: "Ik krijg de kans om naar Kenia te verhuizen met mijn partner."

 


Wat ga je precies doen?

 


Van den Hombergh: "Ik weet het nu nog niet. Ik hoop echt iets te kunnen gaan doen in de wereld van internationale samenwerking in de vorm van management, consultancy, advies. Maar vooralsnog wil ik eerst even rondkijken."


Wat was je eerste project bij DOEN?

 


Van den Hombergh: "Ik geloof een micro financieringsbank in Ghana als onderdeel van de ProCredit Group toen nog IMI geheten. Ik vond het spannend want was niet zo gewoon met de bancaire financiële context. "


Wat vond jij de leukste periode en/of vond je het leukste om te doen?

 


Van den Hombergh: "Ik vond alle zeven jaren erg leuk. Ik kan niet precies zeggen welke periode het leukste was. Wel kan ik een paar perioden aangeven die elk om eigen redenen bijzonder waren. Toen ik kwam zaten bij DOEN zeven mensen en mocht ik bouwen. Er was een periode waarin we extra inkomsten ontvingen van de Postcode Loterij om te investeren in microfinanciering en nu zijn we echt even de vruchten aan het plukken van het bouwen. Maar goed, dat is altijd van relatief korte duur want je wil toch zo aan zo vernieuwend mogelijke initiatieven bijdragen."


Wat heb je voor jezelf en wat heb je voor DOEN bereikt?

 


Van den Hombergh: "Pffff, ik denk dat als ik smoel heb, ik de smoel van DOEN ben. Dat wil zeggen smoel naar zowel onze fondsverstrekkers, de Goede Doelen Loterijen als naar onze eigen begunstigden als naar het maatschappelijk middenveld. En dat heb ik tegelijk met DOEN bereikt."

"En verder is bijvoorbeeld het werkterrein Cultuur binnen Doen opgezet en is het werkterrein Welzijn veel duidelijker en meer helder geworden. Bovendien hebben we vanuit ons beleid de programmatische aanpak voor duurzame ontwikkeling opgezet zoals bij de financiële sector ontwikkeling en ketenbeheer."

 


Wat wil je nog bereiken?

 


Van den Hombergh: "Ik wil heel graag werkzaam zijn in de setting van internationale samenwerking in de landen zelf en de mensen ter plekke."


Wat is het belangrijkste issue voor de NL filantropische sector in de komende 5 jaar?

 


Van den Hombergh: "Terug naar de doelstelling!"

 


Waarom?

 


Van den Hombergh: "We zijn steeds meer bezig met alles behalve de doelstelling We lopen met z'n allen in de valkuil van de regelgeving."

 


Wie mogen er voor jou (en waarom) in de top 5 staan van de FM top 50?

 


Van den Hombergh: "Dat laat ik aan hen over die vrijwillig stemmen."


Wat zul je het meeste gaan missen?

 


Van den Hombergh: "Op de fiets naar mijn werk, mijn collega's en vrienden, alle activiteiten die ik geregeld op een dienblaadje krijg aangeboden en alleen maar naar toe mag gaan."