‘Geven in Nederland’ blikt twintig jaar terug én vooruit

29 maart 2017, 09:00
Afwisselend programma rond gevend Nederland
Afwisselend programma rond gevend Nederland
Tijdens de vernissage van de jubileumeditie ‘Geven in Nederland 2017’ op ‘De Dag van de Filantropie’ (20 april a.s.) kijkt presentator Charles Groenhuijsen samen met gasten/deskundigen niet alleen naar de opmerkelijke laatste cijfers, maar blikt ook terug op twee decennia onderzoek naar de vrijgevigheid van Nederland. Belangrijke vragen zijn daarom: hoe is de filantropie in Nederland in de afgelopen twintig jaar veranderd? En: waar staan we over twintig jaar?

Lange termijntrends van gevend Nederland

Geven in Nederland 2017 dat op april wordt gepresenteerd markeert twintig jaar onderzoek naar de vrijgevigheid van Nederland. In 1997 publiceerde het Centrum voor Filantropische Studies voor het eerst schattingen over de aard en omvang van filantropie in Nederland. Met deze cijfers werd de filantropische sector in Nederland in zijn totale omvang zichtbaar gemaakt. Sindsdien hebben de VU-onderzoekers het geefgedrag van Nederland elke twee jaar gevolgd. Zij beschikken inmiddels dus over een dataset die een periode van twee decennia bestrijkt. Een mooie gelegenheid voor presentator Charles Groenhuijsen om samen met de onderzoekers eens dieper in de dataset te duiken en de achtergronden van de lange termijntrends te schetsen. Hoe is de filantropie in Nederland in de afgelopen twintig jaar veranderd? Hoe kunnen we de veranderingen in het geefgedrag verklaren? In welke groepen doen deze trends zich het sterkst voor? En welke groepen maken de filantropie veerkrachtig? 

Hoeveel gaf Nederland deze keer?

Tijdens de vernissage en in de jubileumspecial van het boek ‘Geven in Nederland 2017’ wordt antwoord gegeven op deze vragen. Daarnaast besteedt Geven in Nederland 2017 natuurlijk aandacht aan de meest recente cijfers. En die zijn om verschillende redenen toch opmerkelijk te noemen. ‘Geven in Nederland 2015’ kwam twee jaar geleden aan een bedrag van €4,4 miljard dat Nederland gaf aan algemeen nuttige doelen. Het meest recente cijfer wordt angstvallig geheim gehouden, maar alle tekenen wijzen erop dat hier een verrassing zit aan te komen.

Afwisselend programma

De jubileumeditie ‘Geven in Nederland 2017’ worden uitgegeven door social enterprise Lenthe, dat in samenwerking met de VU het vernissageprogramma op de Dag van de Filantropie op 20 april 2017 organiseert. DDB-hoofdredacteur Charles Groenhuijsen leidt een programma waarin hij het publiek meeneemt langs de highlights van het nieuwste onderzoek, maar dus ook nadrukkelijk stilstaat bij twintig jaar onderzoek en langetermijntrends. Daarnaast maken twee columnisten hun opwachting: Vera Peerdeman (auteur van het recent verschenen boek ‘Weg van Filantropie’) en Peter Scholten, expert op het gebied van social impact(meting) en verbonden aan De Dikke Blauwe.

Podiumprogramma van 20 april

Het programma start om 15.30 uur en ziet er (onder voorbehoud van laatste wijzigingen) als volgt uit:
* Summary kerncijfers GIN2017 & highlights 20 jaar onderzoek met en door prof. dr. René Bekkers:
* intermezzo
* Huishoudens & Nalatenschappen met en door prof. dr. Theo Schuyt & Arjen de Wit MSc
* Column door Vera Peerdeman over grote gevers
* intermezzo
* Bedrijven & Fondsen met en door dr. Dick de Gilder & drs. Barbara Gouwenberg
* Column door Peter Scholten MBA over impact
* Debat: Hoe geeft Nederland over 20 jaar?
* Overhandiging eerste exemplaar ‘Geven in Nederland 2017’ aan Maril Gelauff (Ministerie van V&J)
* Fotomoment & afsluiting rond 17.00 uur en start borrel.
 
Waar?
Het vernissageprogramma vindt plaats in het Auditorium van de VU: inloop vanaf 15.00 uur en start programma vanaf 15.30 uur, met een borrel na. Als bezoeker betaalt u een bijdrage in de kosten van €85: inbegrepen zijn dan een exemplaar van het jubileumboek (winkelwaarde €47,50), een goodie bag met publicaties en de versnaperingen.
 
► Aanmelden voor het vernissageprogramma en vast uw plaats reserveren? Klik hier.
► Kunt u niet aanwezig zijn, maar wilt u vast wel uw exemplaar van het boek Geven In Nederland 2017 bestellen? Klik hier.
gerelateerde items