Tweede brandbrief aan Kaag over de-risking banken

28 april 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Goede Doelen Nederland, Paros, FIN en CBF hebben op 14 april opnieuw een brandbrief aan minister Kaag van Financiën gestuurd over de grote gevolgen van de-risking. In de brieft wordt gevraagd om vier concrete acties.   

De tweede brandbrief is een reactie op de antwoorden van minister Kaag op de eerste brief. De gezamenlijke partijen dringen aan op spoedoverleg met de minister op korte termijn.

In de brief vragen partijen om snel ingrijpen zodat non-profit organisaties op korte termijn gebruik kunnen maken van financieringsmogelijkheden en betalingsverkeer. Anders bestaat de kans dat hulp bij urgente maatschappelijke problemen en het bieden van noodhulp ernstig onder druk komt te staan.

In de brief benadrukken de partijen dat bij het overheidsbeleid sprake moet zijn van een redelijke verhouding tussen toegang tot het betalingsverkeer enerzijds en bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering anderzijds. Hierbij moet nadrukkelijk rekening gehouden worden met de belangen, (grond)rechten en vrijheden van non-profit organisaties. Daarbij vragen zij ook de richtlijnen die aan banken worden opgelegd opnieuw tegen het licht te houden omdat de markering van onze sector als hoog risico niet door onderzoek wordt gesteund. Tot slot wordt gepleit voor een grotere rol en meer inbreng van het maatschappelijk middenveld bij de vervolgstappen van de minister ten aanzien van  dit dossier.

De volledige brief is hier te lezen