Subsidie NCDO ter discussie

26 juni 2008
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (26 juni) - Minister Koenders moet ophouden jaarlijks 33 miljoen te geven aan praatclub NCDO, en dat geld besteden aan echte armoedebestrijding. Met dit standpunt zwengelde SP-kamerlid Ewout Irrgang een stevige discussie aan.


Irrgang (zie foto) onderbouwt zijn stelling, die hij in een opiniestuk in De Volkskrant lanceerde, met een aantal voorbeelden waarbij volgens hem draagkrachtvergroting is ontspoord in geldverspilling. Het kamerlid schrijft: "Zomaar drie voorbeelden uit de schier oneindige lijst van je reinste flauwekul en subsidiering van multinationals met een miljardenwinst. Omgerekend kunnen daarvoor 12,5 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden voor de dood worden behoed door hen een vaccin tegen mazelen en een muskietennet te geven voor 2,65 euro per persoon."

 


Onder het artikel hebben inmiddels tientallen lezers, waaronder veel vertegenwoordigers van organisaties die hun kleine project gesteund zagen door NCDO, hun reactie gegeven. Er lijken ongeveer evenveel voor- als tegenstanders van subsidiering van NCDO door de overheid te zijn.

 


Het kon niet uitblijven dat er vanuit de sector gereageerd zou worden op het artikel van Irrgang. Louk de la Rive Box, rector van het Institute of Social Studies schreef in reactie een artikel waarin hij NCDO onmisbaar noemt bij het vergroten voor draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking. "Recent onderzoek van de OESO wijst uit dat een open democratisch debat leidt tot beter ontwikkelingsbeleid. Het Amerikaanse Centre for Global Development zette Nederland afgelopen jaar op nr. 1 in zijn ‘betrokkenheid bij ontwikkeling'-ranglijst."

 


NCDO-voorzitter Jos van Gennip gaat in een officiële reactie nog een stapje verder. Hij ziet zelfs in de vijandige reactie van Irrgang een verrijking. "Ook Ewout Irrgang heeft bijgedragen aan het debat over ontwikkelingssamenwerking. Daar ben ik hem dankbaar voor."

 


Wordt vervolgd?

 


Lees hier het artikel van Ewout Irrgang

Lees hier de reactie van Louk de la Rive Box

Lees hier de reactie van Jos van Gennip van NCDO