Stichting Insinger dreigt miljoenen te verliezen wegens ruzie over vastgoed

23 mei 2023
Nieuws | | Nieuwsflits

AMSTERDAM – Het conflict is terug te voeren op een ‘pijnlijke’ ruzie binnen de adellijke familie Van Asch van Wijck, zo blijkt uit correspondentie in handen van Het Financieele Dagblad. Deze familie speelt een belangrijke rol in de governance. Volgens het bestuur van de Stichting Insinger is het hoog tijd voor een verjongings- en professionaliseringsslag bij het bestuur van Huizenmij. Dit middelgrote vastgoedfonds int al ruim een eeuw namens de stichting huurpenningen van woningen en winkels in de Amsterdamse binnenstad.
Een deel van het bestuur, onder wie de voorzitter en de penningmeester, weigert mee te werken aan een bestuurswissel. Volgens advocaten van de Stichting Insinger zorgt het conflict voor een aanzienlijk financieel nadeel. Dit wegens het mogelijk mislopen van gunstige fiscale regelingen. Ook zou het zou het vastgoedfonds in problemen zijn geraakt bij zijn grootste hypotheekverstrekker.  
De Stichting Insinger werd opgericht in 1913 door de gelijknamige bankiersfamilie en zetelt in Rhenen. (De huidige bank InsingerGillissen wordt geplaagd door een niet aflatende exodus van relatiebheerders.) Het vermogensfonds Insinger steunt ‘godsdienstige en liefdadige instellingen die in Nederland of de voormalige koloniën werken’. De stichting beheert ruim € 60 mln. Een deel zit in historisch Amsterdams vastgoed. De stichting schenkt elk jaar circa €1 mln. Volgens Het Financieel Dagblad heeft de voorzieningenrechter bepaald dat het fondsbestuur voorlopig geen onomkeerbare besluiten mag nemen.