SBF-update: ANBI's opgelet

4 oktober 2006

Sinds op het Civil Society Congres de SBF (Samenwerkende Branche Organisaties) gepresenteerd werd, spreken de koepels VFI, ISF, FIN en CIO in het overleg met de overheid met één mond. Belangrijke vraag is of dat overleg nu ook in een stroomversnelling terecht is gekomen, want per 1 januari moeten nieuwe criteria voor ANBI's van kracht zijn die bepalend zijn voor het toekennen van speciale belastingstatus. FM vroeg SBF-voorzitter Paul Beerkens om een update.


Prettig om nu als sector als één blok naar buiten te treden?

 


Beerkens: "Dit was de eerste keer dat we in gezamenlijkheid zijn opgetrokken en dat is goed bevallen. Ik denk dat overheid en sector tijdens het overleg nader tot elkaar zijn gekomen. Hoewel het uiteindelijk zo is dat we alleen onze standpunten, behoeften en argumenten kunnen overbrengen. De minister beslist. Positief is wel dat we tijdens de gesprekken als volwaardige spreekbuis van de sector zijn benaderd. Dat is ook een stap vooruit."

 


Welke 'hete' dossiers zijn er besproken?

 


Beerkens: "Het belangrijkste gespreksonderwerp zijn de criteria die worden aangelegd voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's), willen zij bij de belastingdienst in aanmerking komen voor vrijstelling van schenkings- en successierecht. Tal van criteria zijn de revue gepasseerd. Denk aan eisen met betrekking tot de kwaliteit van bestuur, eisen die gesteld kunnen worden aan de financiële verslaglegging en het beleidsplan, de transparantie van organisaties. En wat gebeurt er bijvoorbeeld bij liquidatie?"

 


Heeft het ministerie van Financiën aangegeven welke criteria zij bij ministeriele regeling gaat opleggen?

 


Beerkens: "Daar is een beslissing over genomen, die binnenkort naar buiten zal worden gebracht. Tot dat moment kan ik er weinig over zeggen."

 


Is het hete hangijzer van de fiscale ongelijkheid tussen binnenlandse en buitenlandse giften nog ter sprake gekomen?

 


Beerkens: "Ook daar is over gesproken. We zijn nieuwsgierig hoe dit in de toekomst wordt vormgegeven. Vooral giften naar het buitenland wil de overheid gelijkschakelen. Maar moeten alle buitenlandse goeden doelen aan Nederlandse criteria gaan voldoen? Zij vinden van wel. Wij zijn wel heel nieuwsgierig of deze gelijkstelling in de praktijk ook kan worden uitgevoerd."

 


Er wordt ook gedacht over het opleggen van een informatieplicht aan fondsen. Zij zouden de fiscus moeten gaan informeren over gedane giften en gevers.

 


Beerkens: "Dat klopt. Op het belastingformulier dat bij particulieren in de bus valt zijn deze giften dan al voorgedrukt. Gedachte hierachter is dat gemak de mens dient en dat bovendien fraude wordt tegengegaan. Dat mag dan zo zijn, maar wil de burger dit? Hier speelt namelijk een principieel privacyvraagstuk. Je krijgt informatie van een donateur, moet je die dan gaan doorspelen? En dan is er het aspect van de administratieve druk op organisaties. Het vergt heel wat papierwerk om op giftniveau informatie te verschaffen. Vanuit de overheid wordt vervolgens gezegd: we beperken deze verplichting tot de 20% grootste organisaties, die samen 80% van het geld ontvangen. In dat geval ontstaat echter ongelijkheid en is het beeld van de in Nederland verrichte schenkingen ook niet meer accuraat. Over deze punten van zorg zijn we in gesprek met de belastingdienst."

 


U stipt een belangrijke zorg van de sector aan: de angst voor nog meer papierwerk, nog meer regels en administratieve verplichtingen.

 


Beerkens: "We hebben er als SBF tijdens het overleg met de overheid alles aan gedaan om de pijn in dit opzicht zoveel mogelijk te beperken."

 


U bent positief over de beraadslagingen. Toch waren een tijdje terug in de wandelgangen nog geluiden te horen over de stroperigheid van het overleg en het gebrek aan coördinatie tussen de ministeries van Financiën en Justitie.

 


Beerkens: "Laat duidelijk zijn dat we nog steeds vinden dat de coördinatie beter kan. Wij spreken met één stem. Doen jullie dat nou ook, hebben we gezegd. Maar zo eenvoudig is dat niet. Het ministerie van Financiën is erbij betrokken vanwege de fiscale aspecten, Justitie kijkt met een terrorismebril op en het ministerie van Economische Zaken streeft naar een basisbedrijvenregister en harmonisatie daarvan met de Kamer van Koophandel. De complexiteit in aanmerking nemende ben ik niet zo negatief. Het begon stroef, maar het gevoel is nu positief."


Wordt de datum van 1 januari gehaald? Op dat moment moeten de criteria waar ANBI's aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een speciale belastingstatus van kracht zijn.

 


Beerkens: "We hopen dat het gaat lukken. Er is sprake van een ministeriele regeling, dus in die zin hoeven de richtlijnen alleen ter informatie aan de kamer te worden gezonden. Dat zal waarschijnlijk eind deze maand gaan gebeuren. Tot op dat moment kan ik inhoudelijk niet echt concreet zijn. Nee, ik denk niet dat de aankomende verkiezingen en het vallen van het kabinet invloed hebben gehad op het tempo waarmee voortgang is geboekt. Dit is een lopend dossier, en niet controversieel. Het zal wel een hele klus worden om na 1 januari 18.000 organisaties langs de meetlat van de nieuwe criteria te leggen. Maar ik heb begrepen dat de werkwijze van de Belastingdienst hiervoor zal worden aangepast."