Omvallen banken raakt ook goede doelen VS

18 september 2008
Nieuws | | Filantropen

AMSTELVEEN (18 september) - Afgelopen week ging Lehman Brothers onderuit en werd Merrill Lynch overgenomen. Verzekeraar AIG verkeert in zwaar weer. De filantropische sector in de VS raakt hierdoor steeds nerveuzer. De impact op de geefbereidheid van major donors wordt gevreesd. En ook corporate philanthropy staat onder druk.


De pijn in de filantropische sector is viervoudig:

 


In de eerste plaats heeft het onderuit gaan van een aantal grote banken (eerder ook Fannie Mae en Freddie Mac) gevolgen voor het geld dat zij in de sector spenderen. Lehman Brothers schenkt jaarlijks bijvoorbeeld 7% van het budget van Donors Choose, een onderwijs fonds. Harlem's Children Zone ontving in totaal al 6 miljoen dollar (jaarlijks 1 miljoen). Tot dusver is niet duidelijk of de bank haar aangegane filantropische verplichting nog kan nakomen. Ook AIG en Merril Lynch (gaf 47 miljoen dollar in 2007) deden tot voorheen veel aan corporate philanthropy.

 


De tweede manier waarop de kredietcrisis impact kan hebben op de sector is door de grotere terughoudendheid van major donors. Velen van hen hebben immers een aandelenpositie opgebouwd in banken die nu in zwaar weer verkeren. Aandelen worden minder waard, de major donor blijkt plots minder rijk dan voorheen. Dat zou heel goed kunnen betekenen dat de hand steviger op de knip gaat. Enkele Amerikaanse fondsen zeggen dit effect al te zien optreden.

 


Aan de basis, de sociale problemen die de goede doelen willen aanpakken, zal de kredietcrisis ook haar sporen nalaten. "De belastinginkomsten in New York zullen gaan dalen," zegt Doug Bauer (Rockefeller Philanthropy Advisors) in een artikel in de Chronicle of Philanthropy. "De financiële sector genereert een belangrijk deel van het budget van de stad. Met deze opbrengsten wordt een sociaal vangnet gefinancierd. Dit vangnet zal onder druk komen te staan en de sociale problematiek doen toenemen."

 


Tot slot kan de kredietcrisis de voorbode blijken van een bredere economische crisis, waarbij niet alleen banken geraakt worden maar ook de miljoenen kleine donateurs de teruggang in hun portemonnee zullen gaan voelen. Mocht er inderdaad een serieuze recessie uitbreken - analisten zijn er nog niet uit of dit inderdaad gaat gebeuren - zal dit beslist gevolgen hebben voor de geefbereidheid.