Oxfam gispt woekerwinsten grootbanken en zint op actie

14 augustus 2023

Nederland moet – net als Italië – banken extra belasting opleggen. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in reactie op de forse kwartaalwinsten van ING en ABN Amro. Beide banken zagen hun winst in het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2022. En dat terwijl ze hun spaarrente in zeer beperkte mate verhogen. Huizenkopers moeten intussen veel meer rente betalen voor hypotheken. Ook Rabobank profiteerde van de gestegen rente. Deze bank zag zijn winst in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbelen vergeleken met de eerste zes maanden van 2022.
Barbara Oosters van Oxfam noemt deze gang van zaken ‘het zoveelste voorbeeld’ dat ‘burgers de rekening betalen terwijl de grote bedrijven winst maken’. De projectleider Eerlijke Bankwijzer van de ontwikkelingsorganisatie trekt gewapend met deze maatstaf een vergelijking met de hoge inflatie en klachten over ‘graaiflatie’ bij de supermarkten.
In haar ogen zou Nederland een voorbeeld kunnen nemen aan Italië. Daar besloot de regering onlangs een extra belasting te zullen heffen op overwinsten van banken. De opbrengst daarvan is bedoeld om belastingverlagingen op een ander vlak te financieren en extra hypotheeksteun te geven aan starters op de woningmarkt. Oosters: ‘In Nederland hebben we ook een woningtekort. Misschien dat we zoiets hier ook kunnen doen.’