Non-profits spelen belangrijke economische rol

4 oktober 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

BAARN (4 oktober) - Uit onderzoek van de John Hopkins University blijkt dat de non-profit sector in een achttal onderzochte geindustrialiseerde landen een belangrijke economische rol speelt, en dat verschillende traditionele sectoren worden overvleugeld.


Het John Hopkins Center for Civil Society Studies trekt haar conclusies na nadere bestudering van data uit het UN Handbook on Nonprofit Institutions. Er is informatie gebruikt over Australië, Belgie, Canada, de Tsjechische Republiek, Frankrijk, Japan, Nieuw Zeeland en de VS.

 


Gemiddeld is de non-profit sector in deze landen verantwoordelijk voor 5% van het Bruto Nationaal Product. In de VS en Canada komt dit percentage zelfs uit boven 7%. Dat is bijvoorbeeld meer dan de bouw en het gecombineerde aandeel van banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiele dienstverleners.

 


Drievijfde van het economische aandeel in het BNP van non-profits wordt gerealiseerd door activiteiten in het onderwijs en welzijn. Vrijwilligerswerk is een ander belangrijke contribuant.

 


Over vijf landen is ook historische data bekend. Na vergelijking met eerdere jaren blijkt dat de gemiddelde groei van de non-profit sector in 2006 met 8,1% zeer stevig was.

 


Download hier het onderzoek