Nieuwe hoofdredacteur voor mediaplatform De Dikke Blauwe (online, print, events)

Nieuwe hoofdredacteur voor mediaplatform De Dikke Blauwe (online, print, events)
Nieuwe hoofdredacteur voor mediaplatform De Dikke Blauwe (online, print, events)
2 januari 2023
Nieuws | | Walburg Pers

Onderzoeker en publicist Bert Koopman is met ingang van 1 januari 2023 de nieuwe hoofdredacteur van platform De Dikke Blauwe.



Koopman neemt het stokje over van Karlijn Renzenbrink. Filantropie maakt als groeiende fondslijn deel uit van uitgeversmaatschappij Walburg Pers. Naast Geschiedenis, Kunst en Notariaat.  De sector staat in 2023 voor grote uitdagingen. Denk aan verbreding van het Erkenningsstelsel van goede doelen en versterking van het ANBI-stelsel. 

In het Nederlandse maatschappelijk middenveld, met zijn vele stichtingen en verenigingen, geldt filantropie als een vitale sector. Koopman: ‘Het is eervol en uitdagend om met open vizier te kunnen voortbouwen op de traditie van DDB als onafhankelijk journalistiek platform. Ik weet mij daarbij gesteund door het team van Walburg Pers | Filanropie en de redactieraad.’

Governance
Historicus Bert Koopman studeerde en promoveerde in Leiden. Hij was enkele decennia actief als redacteur en coördinator bij Het Financieele Dagblad. Vervolgens was hij als onderzoeker betrokken bij projecten van het Erasmus Governance Institute en de School of Governance van de Universiteit Utrecht. Aan de Business School van de Rijksuniversiteit Groningen volgde hij onlangs de opleiding Duurzaamheid: Management en Rapportage.

 

De nieuwe meewerkend voorman was van 2015 tot 2020 lid van de Redactie-adviesraad van het platform www.sduvoornuenlater.nl (over erven, schenken en nalaten). Koopman ziet binnen de geboden middelen en mogelijkheden veel potentie om DDB verder te ontwikkelen als gezaghebbende bron voor nieuws en debat inzake filantropie.

Innovatie
Als maatschappelijke factor van betekenis is filantropie in al haar verscheidenheid een grillige sector die sterk in beweging is, aldus Koopman. ‘Grenzen en definities zijn rekbaar. De wereld van ‘goed geld’ heeft behoefte meer zelfbewustzijn en innovatie, zo is mijn indruk. De toegevoegde waarde van filantropie kan scherper voor het voetlicht worden gebracht.’

Een platform als DDB kan de sector Filantropie met constructieve, toegankelijke berichtgeving en prikkelende opinies een kritische spiegel voorhouden, meent Koopman. ‘Dat is in deze onzekere tijd vol polarisatie van groot belang. Nederland en Europa staan aan de vooravond van grote veranderingen op economisch, milieu- en sociaal-cultureel gebied.’
 

Peter Frissen is verantwoordelijk voor het uitgeefmanagement van de gespecialiseerde fondslijnen Notariaat en Filantropie van Walburg Pers, partner van Amsterdam University Press.  
 
3/3