Ksa zwicht: Lottovate breekt loterijmarkt open

14 juni 2016, 09:55
De Kansspelautoriteit (Ksa) gaat alsnog kijken of het Britse Lottovate een loterijvergunning kan krijgen. De rechtbank had dat bevolen nadat Ksa een eerdere aanvraag van Lottovate had afgewezen. Volgens de rechtbank kon Ksa niet duidelijk motiveren waarom het aantal te verlenen vergunningen beperkt moest blijven tot de huidige vier. Ksa gaat niet tegen het vonnis in beroep en dat betekent dat er een einde komt aan het systeem waarbij er maar vier (goede doelen)loterijen in Nederland zijn.
 
Teeven
Dat systeem was onder andere ingesteld door toenmalig staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven. Hij besloot twee jaar geleden dat voorlopig alleen de vier bestaande goede doelenloterijen, de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij, de Bankgiro Loterij en SNL (Grote Clubactie), nog een vergunning zouden krijgen. Ksa volgde deze lijn bij de aanvraag van nieuwkomer Lottovate, maar die vocht die beslissing aan bij de rechtbank, en kreeg vorige maand gelijk.
 
Vijftig procent
Het starten van een vergunningsprocedure betekent niet dat Lottovate - een Nederlandse tak van het Engelse bedrijf Zeal dat internetloterijen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Noorwegen exploiteert - meteen toetreedt als vijfde vergunninghouder naast de huidige vier goededoelenloterijen. Dat proces kan nog maanden duren. Zo moet onder andere worden vastgesteld dat vijftig procent van de opbrengst ook daadwerkelijk aan een goed doel wordt besteed.
 
Dijkhoff
Het kabinet is al langere tijd bezig om de markt voor loterijen te hervormen. 'Door de uitspraak en de beslissing van de Kansspelautoriteit komt dit proces in een versnelling', zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie: 'Staatssecretaris Dijkhoff respecteert het besluit van de Kansspelautoriteit en zal de eventuele gevolgen in zo goed mogelijke banen leiden met oog voor de goede doelen die in Nederland al jaren aantonen goed en zorgvuldig te werk te gaan.'
 
gerelateerde items