Liana Hoornweg nieuwe directeur Partos Branchevereniging met meer dan 100 organisaties

Liana Hoornweg nieuwe directeur Partos
Liana Hoornweg nieuwe directeur Partos
17 januari 2023
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Ontwikkelingssamenwerking is wat je noemt een 'uphill battle'. Bij Partos neemt de ervaren Liana Hoornweg het stokje over van Bart Romijn.



Cultureel antropologe Liana Hoornweg MBA start op 6 maart aanstaande als directeur van Partos, de brancheorganisatie van ontwikkelingssamenwerking. Zij volgt Bart Romijn, tevens columnist van platform DDB, op. Hoornweg, aanvankelijk opgeleid in de tv-journalistiek, wil zich desgevraagd inzetten voor versterking van actuele thema’s als klimaat, inclusie en dekolonisatie. Hoornweg: ‘Ook kijken we naar onszelf, we staan open voor verandering.’

Haar prioriteiten hangen nauw met elkaar samen. Dat de klimaatcrisis de armste landen onevenredig hard raakt en dat rijke landen daar te weinig aan doen is evident. Dit behoeft volgens Hoornweg actie: ‘Door actief te luisteren naar mensen in achtergestelde posities en hun stem naar buiten toe te versterken.’ En door te pogen effecten van klimaatverandering te voorkomen en de rol van rijke landen daarin te erkennen komen we volgens haar voorwaarts. 
 

Uitbuiting

Wat betreft dekolonisatie: het is volgens Hoornweg belangrijk dat we weten wat ertoe heeft geleid dat wij kunnen leven zoals we dat nu doen. Ze doelt op het profijt van rijke landen van grondstoffen en producten uit Latijns-Amerika, Zuidoost Azië en Afrika. ‘Als we beseffen wat voor impact dat heeft op mensen die in het globale zuiden leven, kunnen we eerlijke keuzen maken, gebaseerd op gedeeld welzijn en een leefbare planeet.' Niet op uitbuiting dus.

Haar doelen sluiten aan bij de missie van Partos. De invloedrijke brancheorganisatie wil op de eerste plaats haar leden verbinden, vertegenwoordigen en versterken met oog op ‘impactvolle ontwikkelingssamenwerking’. Dat wil volgens Partos zeggen: voor een inclusieve, vreedzame, rechtvaardige en duurzame samenleving voor iedereen. Met de focus op de armste en meest kwetsbare groepen en gebieden wereldwijd. Dit alles onder het motto ‘samen werkt’.
 

Geen icoontje plakken

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN (plus 169 subdoelen) vormen voor Partos ‘het alomvattende en richtinggevende kader’. Daarbij gaat het volgens de brancheorganisatie om meer dan icoontje plakken. De talrijke Sustainable Development Goals moeten de wereld tot een betere plek maken in 2030. De doelen moeten een eind maken aan onder meer armoede, klimaatverandering en ongelijkheid.

Hoornweg brengt een brede ervaring mee. In haar eerdere werk – o.a. bij de Fair Wear Foundation, de interkerkelijke organisatie ICCO, de ontwikkelingsorganisatie Edukans en het Belgische agentschap voor ontwikkeling Enabel – heeft ze ervaren dat ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit hard nodig zijn. ‘De sociale ongelijkheid is groot, mensenrechten staan onder druk en er zijn veel fragiele staten en conflicten wereldwijd.’
 

Reflecties

Liana Hoornweg volgt als gezegd Bart Romijn op, de nummer 13 in de DDB Top 100, de ranking van influencers in de filantropie. Het heeft Romijn naar eigen zeggen veel energie en voldoening gegeven om de aangesloten leden en hun bevlogen medewerkers samen met zijn team te ondersteunen in de ‘uphill battle’ die ontwikkelingssamenwerking is. Voor zijn afscheid schreef hij een boekje met zijn ervaringen in en reflecties op ‘samenwerken in ontwikkeling’.
 
4/4