Lofrede voor winnaar DDB 100 editie 2023

20 december 2023

Grote foto HH[40] copy.png

Beste Henriëtte,

In 2007 ging jij aan de slag als directeur van het Kansfonds. Daarvoor werkte je bij het Oranje Fonds. In de afgelopen 16 jaren heb je je sterk gemaakt voor een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Zoals je zelf zegt, Henriette: ‘Niet de samenleving zien als iets maakbaars, maar als iets wat er al is. Een plek waar we willen dat het niet alleen goed gaat met onszelf, maar ook met de ander. Dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan. En dat iedereen het recht heeft om onder ons te zijn. Ook als het soms even niet zo goed uitkomt.’ Dat is waar jij en het Kansfonds voor staan.

Henriëtte,

Je neemt het al jaren met je team op voor mensen die tussen de wal en het schip raken. Jullie helpen,- zonder anderen die aan de zijlijn staan, te veroordelen. Veel mensen denken al snel dat het niet ‘hun’ probleem kan zijn. En zo beleggen we met z’n allen het probleem vaak ergens anders, zoals bij beleidsmakers en politici. Die bijten zich vast in de armoedeproblematiek of het vluchtelingenbeleid. We zouden dan haast vergeten dat wij het zélf zijn die erover gaan hoe we de samenleving zien en willen vormgeven. Met elkaar. Dit is precies het haakje waar Kansfonds van betekenis wil zijn. Jullie willen verschil maken door gewoon te doen wat nodig is. Net zolang tot iedereen een thuis heeft. Een veilige plek waar je gezien en gekoesterd wordt. Een dak boven je hoofd. Genoeg geld om van te leven.

Henriëtte,

Je neemt het al jaren met je team op voor mensen die tussen de wal en het schip raken. Jullie helpen,- zonder anderen die aan de zijlijn staan, te veroordelen. Veel mensen denken al snel dat het niet “hun” probleem kan zijn. En zo beleggen we met z’n allen het probleem vaak ergens anders, zoals bij beleidsmakers en politici. Die bijten zich vast in de armoedeproblematiek of het vluchtelingenbeleid. We zouden dan haast vergeten dat wij het zélf zijn die erover gaan hoe we de samenleving zien en willen vormgeven. Met elkaar.

Dit is precies het haakje waar Kansfonds van betekenis wil zijn. Jullie willen verschil maken door gewoon te doen wat nodig is. Net zolang tot iedereen een thuis heeft. Een veilige plek waar je gezien en gekoesterd wordt. Een dak boven je hoofd. Genoeg geld om van te leven.
‘Een groeiende karavaan tegen de armoede’, zo noem je dat zelf. Jullie zijn erin geslaagd om een groeiend aantal gemeenten aan jullieprogramma te verbinden.

‘Lefgemeenten’ noem je die. Zoals Zaanstad bijvoorbeeld. Een stad die zich ook wil inzetten voor een doorbraak tegen de armoede en jullie tegendraadse aanpak ook gaat uitproberen. Ook trekken experts, fondsen en vernieuwers met jullie op. Zo vormen jullie samen een groeiende karavaan met eenzelfde missie: ‘Doorbreek de armoede!’

Wegens jullie vernieuwende, baanbrekende, onbaatzuchtige, systemische aanpak om armoede met lef, tegendraadsheid en overtuiging te bestrijden vinden wij, de jury en uitgeverij WalburgPers, dat de titel van Meest invloedrijke filantropiespeler in 2023 aan jou als vertegenwoordiger van het Kansfonds toekomt, Henriette. We feliciteren jou en je collega’s van het Kansfonds van harte met deze onderscheiding.