Koopkracht armste deel bevolking onder druk CBS, Nibud en SCP werken aan nieuwe armoedegrens

Eindrapport in 2024.
Eindrapport in 2024.
17 juli 2023
Nieuws | | (Social) Impact

De drie instituten Nederlandse presenteren een nieuwe armoedegrens in het tweede kwartaal van 2024. Dat geschiedt in een gezamenlijk eindrapport. Daarbij wordt armoede in een breder kader geplaatst. Armoede is niet alleen een kwestie van tekort aan geld, maar manifesteert zich ook in bijvoorbeeld sociale uitsluiting, kansenongelijkheid, onzekerheid en wantrouwen jegens andere mensen en insitituties. In een onlangs verschenen tussenrapportage beschrijven de instituten de stappen die zij nog zullen zetten.



Met het vaststellen een nieuwe armoedegrens komen de instituten tegemoet aan de wens om niet langer aparte cijfers te publiceren, maar te komen met één centrale maatstaf voor beleid en samenleving. Het fundament van de nieuwe armoedegrens is het minimaal benodigde budget om van te leven zoals het Nibud dat berekent. Dat gebeurt in zijn zogeheten minimumvoorbeeldbegrotingen voor verschillende huishoudens.

Om te bepalen of de middelen van huishoudens toereikend zijn, zal niet alleen worden gekeken naar hun besteedbaar inkomen, maar ook naar hun vermogenspositie. Daarnaast zal rekening worden gehouden met de feitelijke uitgaven van huishoudens aan wonen, energie en (indien mogelijk) zorg. Het CBS zal in het derde kwartaal van 2023 voor een representatieve groep Nederlanders onderzoeken welke uitgaven zij als minimaal noodzakelijk zien.

Bestaansminimum

Het Nibud en het SCP zijn vertegenwoordigd in de Commissie Sociaal Minimum. Deze is in 2022 op verzoek van de Tweede Kamer ingesteld. Deze commissie onderzoekt de hoogte en de systematiek van het sociaal minimum en stelt normen vast voor het bestaansminimum zodat deze kunnen dienen als basis voor het beleid. De commissie stuurde haar eerste adviesrapport naar demissionair minister Schouten van Armoede-bestrijding.

In het tussenrapport ‘Op weg naar een nieuwe armoedegrens’ geven het Nibud en het SCP een beschrijving en verantwoording van de informatie die zij met de Commissie Sociaal Minimum hebben gedeeld. Het betreft de nieuwe concept minimumvoorbeeldbegrotingen met peildatum 1 januari 2023, opgesteld door het Nibud en samen met het SCP getoetst onder focusgroepen. Daarnaast gaat het om een update van cijfers volgens een criterium voor 2021.

Onderliggende cijfers

In het tussenrapport ‘Op weg naar een nieuwe armoede grens’ beschrijven CBS, Nibud en SCP ook de stappen die zij in de komende periode zullen zetten. Op de website van het SCP – www.scp.nl – zijn de onderliggende cijfers van de in het tussenrapport gepubliceerde figuren en tabellen beschikbaar. Evenals enkele extra uitsplitsingen die zijn gedeeld met de Commissie Sociaal Minimum.