Kleine Corona Hulp wordt Kleine Armoede Hulp

Shutterstock
Shutterstock
3 februari 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Vermogensfondsen lanceren een nieuw gemeenschappelijk fonds: Kleine Armoede Hulp, Samen tegen armoede en eenzaamheid. Vrijwilligersorganisaties en groepjes actieve bewoners kunnen een donatie van maximaal 2.500 euro aanvragen voor projecten die eenzaamheid en armoede bestrijden.

Elise KantKleine Armoede Hulp is is een vervolg op Kleine Corona Hulp: een gemeenschappelijk fonds voor voor vrijwilligersinitiatieven die in coronatijd mensen in voedselnood en eenzaamheid helpen. Elise Kant, directeur van de Haella Stichting, is de initiatiefnemer en coördinator: “Na twee jaar coronacrisis gaan veel projectaanvragen nog steeds over dezelfde problemen, armoede en eenzaamheid, zonder allemaal meer corona gerelateerd te zijn. We hebben te maken met een structureel probleem in de samenleving. Daar moeten structurele antwoorden op komen. Maar je kunt niet in de tussentijd niets doen.”

Kleine projecten, groot verschil 

Twee jaar geleden begonnen 36 vermogensfondsen samen Kleine Corona Hulp. Dit initiatief steunt kleine kleine, informele initiatieven met relatief kleine bijdragen, van maximaal € 2500,-. “Het was inspirerend en overweldigend om te zien hoeveel mensen in de coronacrisis in actie kwamen om acute problemen in hun eigen omgeving het hoofd te bieden”, aldus Elise Kant. “En deze kleine projecten bleken wel degelijk verschil te maken. Mensen die, ondanks hun problemen, nog nooit hulp hadden gezocht trokken nu aan de bel. Daarmee werden én veel mensen voor het eerst geholpen én de omvang en impact van de problemen echt duidelijk.”

Aanvragen zonder stichting
Daarom hebben de fondsen besloten om Kleine Corona Hulp te laten opvolgen door Kleine Armoede Hulp: een fonds voor kleine projecten die zich inzetten voor mensen die lijden onder armoede een eenzaamheid. Je hoeft geen stichting te zijn om geld aan te mogen vragen, ook groepjes van minimaal drie mensen mogen een aanvraag indienen. Meer informatie is te vinden op www.kleinearmoedehulp.nl.