Inkomen en brede welvaart geen communicerende vaten

4 augustus 2023
Nieuws | | Nieuwsflits

Volgens het CBS zegt het inkomensniveau in een regio lang niet alles over de brede welvaart. Brede welvaart gaat over de kwaliteit van veel meer aspecten van het leven van mensen dan alleen het inkomen. Dit blijkt uit de CBS-publicatie Regionale brede welvaart 2022.
Concreet: in Friesland wordt de relatief lage economische positie gecompenseerd door een hoge score op andere aspecten van het leven. De regio Groot-Rijnmond laat juist een omgekeerd beeld zien. Dit gebied is relatief rijk, maar scoort bij veel thema’s van brede welvaart relatief laag ten opzichte van andere regio’s.
Bij brede welvaart gaat het niet alleen om indicatoren als welzijn, gezondheid en wonen, maar ook om milieu (o.a. emissies van fijnstof en broeikasgassen) en natuurlijk kapitaal (o.a. natuur en bosgebieden). Op welzijnsaspecten is sprake van een relatief hoge welvaart in Friesland. De tevredenheid met het leven en de vrije tijd is daar relatief hoog en laag in Groot-Rijnmond.
Rijnmond scoort ook relatief slecht op natuur en milieu. Dit gebied kent een relatief hoge uitstoot van fijnstof en broeikasgassen, zeker vergeleken met gebieden in Friesland. Ook qua bebouwing en groenblauwe ruimte (bossen en parken, open water) scoort Rijnmond relatief slecht en Friesland naar verhouding goed.