Index: 'Nederland schendt fundamentele kinderrechten'

28 juni 2023
Nieuws | | Nieuwsflits

Nederland presteert ondermaats op het vlak van naleving van kinderrechten. Ons land daalde zestien plaatsen naar positie 20 van de ranglijst. Dit blijkt uit het KidsRights Index-rapport 2023 – gepubliceerd door de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRight, in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nederland maakt zich schuldig aan schending van enkele fundamentele kinderrechten, onder meer op het gebied van jeugdzorg en jeugdbescherming. De staat biedt niet de benodigde zorg of bescherming voor veel kwetsbare kinderen.
Daarbij valt te denken aan kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg en jeugdbescherming, kinderen die in armoede leven of asielzoekerskinderen in AZC’s. Diverse overheidsinspecties sloegen recent nog alarm over de opvang van asielzoekerskinderen. Bovendien is sprake van regionale kansenongelijkheid, waarbij bepaalde groepen Nederlandse kinderen minder toegang hebben tot onderwijs of jeugdzorg. Kinderen uit benadeelde groepen worden volgens het rapport ‘onevenredig hard’ geraakt.
Oprichter en voorzitter van KidsRight Marc Dullaert: ‘Deze dramatische cijfers zijn een terugslag van jarenlang slecht beleid op het gebied van kinderrechten.’ Volgens Dullaert heeft de VN de problematiek al eerder aangekaart. Deze internationale organisatie is gekomen met aanbevelingen en zorgen, maar daar is volgens hem niets mee gebeurd. Dullaert: ‘We schieten in Nederland over de gehele linie tekort op het gebied van jeugdzorg, jeugdbescherming, kinderparticipatie en het tegengaan van discriminatie.’