Historische gift maakt nieuw leeuwenverblijf in Artis mogelijk

Beeld: Jeremy Avery/Unsplash. (Niet de leeuwen uit Artis.)
Beeld: Jeremy Avery/Unsplash. (Niet de leeuwen uit Artis.)
8 juni 2021
Nieuws | | Filantropen

Artis heeft bekend gemaakt dat drie leeuwen definitief in de dierentuin in Amsterdam kunnen blijven. Twee filantropen zouden een ‘historische schenking’ hebben gedaan, waardoor er een nieuw verblijf voor de zeer geliefde dieren gefinancierd zou kunnen worden. Rembrandt Sutorius, directeur van Artis: ‘Voor iedereen die van Artis en van onze leeuwen houdt, is het echt een droom die uitkomt.’

Vertrek

Eerder dit jaar kondigde Artis aan dat de leeuwen - een mannetje en twee vrouwtjes -  de dierentuin moesten verlaten, omdat er geen geld was voor een nieuw verblijf. Het huidige verblijf van de leeuwen dateert uit 1927 en een nieuw verblijf zou volgens de NOS vier miljoen euro kosten. De dierentuin zou daar door de coronacrisis geen financiële middelen voor hebben, ook niet in de nabije toekomst. Daarom werd besloten de leeuwen naar Frankrijk te verhuizen, maar dat verblijf bleek uiteindelijk niet beschikbaar.
 
Steuncampagne
Toen het nieuws naar buiten kwam dat de leeuwen toch niet in Frankrijk terecht konden en dat Artis in financiële nood verkeerde, kreeg de dierentuin veel steun van bezoekers en bedrijven. Sutorius tegen NOS: ‘Er is heel veel geld ingezameld voor alle dieren in Artis. Door kinderen, door hun ouders, familieleden, grootouders en ook door bedrijven. Dit is echt hartverwarmend.’ Volgens NOS zou de steuncampagne 1,3 miljoen euro hebben opgeleverd.
 
Historische schenking
Maar daar bleef het niet bij. Twee filantropen, die anoniem willen blijven, bleken bereid de financiering van het leeuwenverblijf op zich te nemen. Sutorius: ‘Tussen alle steunbetuigingen die we kregen, bevonden zich ook partijen die ons specifiek wilden helpen om de leeuwen voor Artis te behouden. We zijn beide partijen ontzettend dankbaar, door deze unieke en historische schenking leveren zij een enorme bijdrage aan de toekomst van Artis. Voor iedereen die van Artis en van onze leeuwen houdt, is het echt een droom die uitkomt.’
 
De komende jaren wordt het nieuwe verblijf van de dieren gebouwd. Artis is inmiddels weer open, maar benadrukt in een interview met NOS dat ‘het park ook na de schenking nog met een tekort kampt van zo’n 18 miljoen euro’.
 
Bron: NOS, NHnieuws
Lees ook: ‘Ongebruikelijk grote gift van techmiljardair aan verkiezingscampagnes D66 en PvdD’
 
 
Tijdens het WK 2010 speelden de leeuwen in Artis nog een potje voetbal: