‘Het is al zo veel werk om uit de Quote500 te blijven’

De lijst met veelgevers wordt straks erg overzichtelijk....
De lijst met veelgevers wordt straks erg overzichtelijk....
31 januari 2019
Opinie | | Politiek en overheid

Het immer interessante ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onlangs bedacht dat het goed zou zijn als het voortaan verplicht wordt om van iedere gift van meer dan 15.000 euro de naam en woonplaats van de gever te vermelden op je website. Lekker strijdig met de verse AVG, dachten wij op kantoor. Maar daar hebben ze allicht een gaatje in hun eigen wet voor gevonden. 

Deze nieuwe meldplichtwet is vooral bedoeld om ‘onwenselijke buitenlandse beïnvloeding’ te controleren. Zoals radicaliseringssubsidies, zeg maar. Vraag is natuurlijk of dat op deze manier lukt. Het levert grofweg 350.000 stichtingen, verenigingen en kerkgenootschappen in elk geval een behoorlijk bulk extra werk op. Het metadata logaritme dat daar vervolgens de verderfelijke inkomsten uitfiltert lijkt me een fascinerend stuk programmeerwerk.

Benieuwd naar de reactie van onze grotere investeerders, waarvan een behoorlijk deel liever helemaal niet openlijk vermeld wil worden, deed ik een belrondje. Dat leverde met name schrikreacties op. Blijkbaar lezen weinig  filantropen de Trouw, en volgt ook niet iedereen dagelijks de website en persberichten van Goede Doelen Nederland. Of de internetconsultatie website van de Overheid. Toegegeven, er gaan wel eens maanden voorbij dat ik daar zelf ook niet zo maar langs surf. 

Een bloemlezing: ‘Ja, daar heb ik dus écht geen zin in. Het gaat helemaal niemand wat aan hoe veel wij weggeven.  Ik wil graag door mijn omgeving als een normaal mens behandeld worden. Straks gaan ze me nog zien als een lopende pinautomaat.’ ‘Wát zeg je? Lekker dan. Het is al zo veel werk om uit de Quote 500 te blijven. Krijg je dit er ook nog bij.’ Zuchtend: ‘Jeetje. Moeten we straks natuurlijk weer een dure adviseur inhuren om ons te helpen die wet te omzeilen. Ik geef dat geld eigenlijk liever gewoon aan jullie.’  

Terecht schreef de directeur van Terre des Hommes deze week in een opiniestuk dat het niet alleen een volkomen onnodige maatregel is, maar dat het van de Nederlandse overheid ook onbehoorlijk  hypocriet is om tegelijkertijd via Buitenlandse Zaken bij buitenlandse overheden  te bepleiten dat ze Westerse geldstromen naar maatschappelijke organisaties niet mogen beperken. Er is natuurlijk al lang een heel verstandig antwoord geformuleerd door de Samenwerkende Brancheverenigingen Filantropie.  Maar voor het geval dat u zich graag af en toe ergens online over opwindt, kunt u in dit geval zelf ook reageren. Tip: dat lijken dan wel heel kleine, juridisch-technische vragen – maar u kunt die schijnbaar beperkte ruimte natuurlijk ook vrolijk vullen met een iets breder betoog.. 

►Lees ook de column van Edwin Venema over dit onderwerp: klik hier


Wat vindt u? Bent u het eens met de strekking van deze column, of juist (helemaal) niet?
Stuur uw reactie aan: media@lenthe.nl